logo
wvhj2023
© Jaarbeurs Utrecht
© Jaarbeurs Utrecht
20 oktober 2020

Rotterdam, Noord-Holland en Sobolt lanceren app voor zonnepanelen boven parkeerterreinen

Wat is de potentie van zonnecarports boven parkeerplaatsen? Op die vraag geven de provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam samen met Sobolt antwoord met de nieuwe app Park the Sun.

Noord-Holland en Rotterdam willen de ruimte van parkeerterreinen slimmer benutten door overdekt parkeren te combineren met de opwek van energie met zonnepanelen. Door inzichtelijk te maken welke terreinen geschikt zijn, hoeveel energie kan worden opgewekt en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn, wordt de kans voor zonnepanelen op parkeerterreinen volgens de betrokkenen steeds groter.

Elektrische auto’s
‘Dubbel ruimtegebruik met solar carports vormt een goede kans om op duurzame manier in de elektriciteitsbehoefte te voorzien’, stelt gedeputeerde Stigter van provincie Noord-Holland. ‘Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat we steeds meer elektrische auto’s krijgen. Wanneer je direct laadpalen plaatst bij een solar carport sla je 2 vliegen in 1 klap en dat is vaak goed voor de financiële haalbaarheid. Met Park the Sun kunnen niet alleen wij als overheid zelf gemakkelijker het initiatief nemen, maar bijvoorbeeld ook een zorgcentrum, hotel of de lokale accountant.’

Rotterdam wil 50 solar carports
De Rotterdamse Duurzaamheidswethouder Arno Bonte wil binnen zijn gemeente de komende 2 jaar ten minste 50 solar carports helpen ontwikkelen. ‘Rotterdam heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. We willen daarom zoveel mogelijk plekken benutten om schone energie op te wekken. Met Park the Sun helpen we eigenaren van parkeerterreinen, investeerders en lokale energie-coöperaties om een interessante businesscase te maken om zonne-energie op te wekken.’

Op de website parkthesun.com kan iedereen een quickscan doen. Voor alle gemeenten in de provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam, inclusief het havengebied, kan men het hele gebied verkennen om vervolgens een individuele parkeerlocatie te onderzoeken. Van iedere solar carport is zichtbaar aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan, wat de investeringen en de opbrengsten zijn én is er een visualisatie van de resultaten.

Klimaatakkoord
Park the Sun is onderdeel van een van de 55 klimaatdeals uit het Rotterdams Klimaatakkoord. In dat akkoord hebben meer dan 100 Rotterdamse bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over een halvering van de CO2-uitstoot in de komende 10 jaar.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten