Solar Magazine - Kabinet stuurt wetsvoorstel energietoeslag voor lage inkomens naar Raad van State
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kabinet stuurt wetsvoorstel energietoeslag voor lage inkomens naar Raad van State
© Digikhmer | Dreamstime.com

Kabinet stuurt wetsvoorstel energietoeslag voor lage inkomens naar Raad van State

Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft het wetsvoorstel voor de eenmalige tegemoetkoming van de hoge energierekening voor lage inkomens voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Het kabinet wil ervoor zorgen dat mensen met een laag inkomen zo snel mogelijk de energietoeslag  uitgekeerd krijgen.

800.000 huishoudens
Ongeveer 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangen circa 200 euro om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen straks het bedrag automatisch van hun gemeente. Andere groepen die in aanmerking komen, kunnen zich daarvoor bij hun gemeente melden. Het gaat bijvoorbeeld om AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen, mensen met een IOW-uitkering en zelfstandigen en werkenden met een laag inkomen. Het kabinet heeft hier 200 miljoen euro voor vrijgemaakt.

‘Huishoudens met een laag inkomen hebben het extra lastig door de hoge energieprijzen’, stelt de minister. ‘Gemeenten willen deze huishoudens snel kunnen helpen met de tegemoetkoming om te voorkomen dat zij verder in de knel komen. Reden voor mij om zoveel mogelijk vaart te zetten achter dit wetsvoorstel.’

Openbaar
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Het kabinet trok eind vorig jaar al 3,2 miljard euro uit voor het verlagen van de energiebelasting. Huishoudens met een gemiddeld verbruik betalen daardoor ruim 400 euro minder aan energiebelasting op jaarbasis.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!