logo
wvhj2023
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
10 februari 2022

Vliegende start ISDE: consumenten vragen voor recordbedrag subsidie aan voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

In de maand januari is er door consumenten via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Met 11,9 miljoen euro subsidieaanvragen van consumenten en 3,5 miljoen euro subsidieaanvragen vanuit de zakelijke markt beleefde de ISDE in zijn geheel de beste maand sinds november 2019.

Zonnewarmte
Daarbij werd afgelopen maand door particulieren voor 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers en zakelijk werd 500.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers.

Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2021 werd door consumenten 400.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers en zakelijk werd 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers.

Nieuwbouw
De vliegende start blijkt wel uit het feit dat enkel in het kalenderjaar 2019 meer subsidie werd aangevraagd binnen de ISDE-regeling dan in januari 2022.

In november 2019 werd voor 53 miljoen euro subsidie aangevraagd, destijds veelal door zakelijke aanvragers. Dat hing samen met het besluit van toenmalig minister Wiebes om per 1 januari 2020 zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht niet langer te subsidiëren via de ISDE-regeling. Bovendien kwamen toentertijd ook pelletkachels en biomassaketels nog in aanmerking voor ISDE-subsidie.

228 miljoen euro
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag.

Particuliere aanvragen
In de maand januari 2022 zijn er door particulieren 3.868 aanvragen ingediend voor 8.185 apparaten en maatregelen. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die sinds afgelopen zomer is ingezet. Waar in januari 2022 het geclaimde subsidiebudget met 7,2 procent groeide ten opzichte van december 2021, daalde het aantal aanvragen en daarmee gemoeide apparaten en maatregelen wel.

Zakelijke aanvragen
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg afgelopen maand 304 stuks voor 802 apparaten. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Isolatie blijft populairst
Net als in het afgelopen kalenderjaar, is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE. De tot op heden 7,9 miljoen euro aangevraagde subsidie voor isolatie is als volgt verdeeld:

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

2,6 miljoen euro

HR++-glas

1,3 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

1,0 miljoen euro

Gevelisolatie

1,0 miljoen euro

Vloerisolatie

0,9 miljoen euro

Triple glas

0,7 miljoen euro

Vloer- in combinatie met bodemisolatie

0,2 miljoen euro

Bodemisolatie

0,1 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

< 0,1 miljoen euro

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten