Solar Magazine - 250 miljoen euro extra subsidie Groningers voor nieuwe zonnepanelen, keuken of badkamer
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
250 miljoen euro extra subsidie Groningers voor nieuwe zonnepanelen, keuken of badkamer
© Daniel127001 | Dreamstime.com

250 miljoen euro extra subsidie Groningers voor nieuwe zonnepanelen, keuken of badkamer

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit, zodat alle Groningers die in aanmerking komen voor de subsidie van 10.000 euro om hun woning te voorzien van zonnepanelen, nieuwe badkamer of keuken dit ook krijgen.

De subsidie voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen ging eerder deze week binnen minder dan een dag op. Tienduizenden Groningers stonden voor niets in de wachtrij, digitaal én bij gemeentehuizen.

‘Betreur gang van zaken’
Voor die laatste subsidieronde was 220,8 miljoen euro beschikbaar, in totaal was voor de subsidieregeling 300 miljoen euro beschikbaar. De rijksoverheid en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hielden vooraf al rekening met grote belangstelling voor de subsidie.

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief stelt de gang van zaken te betreuren. ‘Ik heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen. Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan, letterlijk in de kou buiten of digitaal, niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen.’

Versterkingsprogramma
De regeling komt voort uit bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio over versterkingsopgave. De subsidieregeling is bedoeld voor Groningers die in bepaalde postcodegebieden in het aardbevingsgebied wonen maar geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen.

Omdat het voor hen lange tijd onduidelijk is geweest of zij zouden worden opgenomen in het versterkingsprogramma, hebben zij vaak weinig tot geen onderhoud aan de woningen gepleegd. De subsidie van het Rijk is bedoeld als kwaliteitsimpuls. Bij het aanvragen van de subsidie moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals het indienen van een prijsoverzicht van voorgenomen maatregelen. 

Het is nog niet bekend wanneer ook deze groep de aanvraag kan indienen. Staatssecretaris Vijlbrief wil zich ervoor inspannen dat dit zo spoedig mogelijk, maar ook zorgvuldig gebeurt. De ervaringen van afgelopen maandag moeten volgens hem ‘hierbij uiteraard worden betrokken’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!