Solar Magazine - Landelijk kader gemeenten voor uitvoering compensatieregeling hoge energierekening
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Landelijk kader gemeenten voor uitvoering compensatieregeling hoge energierekening
© Peter de Kievith | Dreamstime.com

Landelijk kader gemeenten voor uitvoering compensatieregeling hoge energierekening

Er is een landelijk kader op komst voor gemeenten waarmee zij de extra compensatie van 200 euro voor de hoge energierekening van inwoners met een minimuminkomen of uitkering kunnen uitkeren.

Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die samen met Divosa (red. de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden) en gemeenten in gesprek is met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over hoe de compensatieregeling zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd kan worden.

Generiek
Half december meldde het kabinet de hoge energierekening van 800.000 huishoudens met nog eens 200 euro te gaan compenseren. Die eenmalige generieke tegemoetkoming moet via de gemeenten verdeeld worden.

In november had het kabinet al een generieke compensatie aangekondigd van gemiddeld ruim 400 euro die gerealiseerd wordt middels een verlaging van de energiebelasting.

200 miljoen euro
Voor het eenmalige compensatiebedrag voor huishoudens met lage inkomens is 200 miljoen euro vrijgemaakt die dit kalenderjaar met een algemene uitkering via het gemeentefonds onder gemeenten wordt verdeeld. Gemeenten kunnen op verzoek van het ministerie via een categorale bijzondere bijstand de eenmalige tegemoetkoming toekennen aan inwoners met een minimumuitkering of minimuminkomen.

De VNG en Divosa hebben bij het ministerie gepleit voor strikte randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat gemeenten de eenmalige compensatieregeling eenvoudig kunnen uitvoeren. Het Rijk komt in antwoord daarop nog deze maand met een landelijk kader voor de uitvoering, om zo gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van de landelijke compensatieregeling.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Marketing Manager

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Deutschland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!