logo
wvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
11 januari 2022

Startdatum afbouw salderingsregeling zonnepanelen niet haalbaar, ambtenaren adviseren 1 jaar uitstel

De startdatum voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is niet meer haalbaar en moet 1 jaar uitgesteld worden tot 1 januari 2024. Dat adviseren ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken.

Het directoraat-generaal Klimaat en Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat schrijft aan de kersverse klimaatminister Rob Jetten dat het jaar uitstel noodzaak is vanwege de benodigde voorbereidingstijd door netbeheerders, energieleveranciers en de toezichthouder Agentschap Telecom.

Introductiedossier
De ambtenaren van het ministerie hebben voor minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Rob Jetten van Klimaat en Energie en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw een zogenaamd introductiedossier opgesteld. Dit om de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV wegwijs te maken bij het ministerie.

In het dossier is onder meer aandacht voor de toekomst van de salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren.

Wetsvoorstel controversieel
Onder minister Wiebes werd door het vorige kabinet besloten om de salderingsregeling in haar huidige vorm te handhaven tot 1 januari 2023. Vanaf dat kalenderjaar zou het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd worden naar 0 en zonnepaneeleigenaren zouden ieder jaar 9 procent minder mogen salderen. Hierdoor zouden ze voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ krijgen van hun energieleverancier.

Het bijbehorende wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling werd door de Tweede Kamer echter vlak voor de verkiezingen controversieel verklaard. Eerder werd al bekend dat hierdoor een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen ook na 1 januari 2024 nog volledig zou kunnen salderen. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius waarschuwde daarbij ook dat als de afbouw van de salderingsregeling niet in 2023 zou starten, dat aanzienlijke financiële consequenties zou hebben.

Afbouw nu klaar in 2032
Doordat de startdatum voor de afbouw niet meer haalbaar is, moet het wetsvoorstel worden aangepast. ‘Dit uitstel van de startdatum van de afbouw leidt tot een forse financiële tegenvaller die moet worden ingeboekt’, aldus het directoraat-generaal Klimaat en Energie. ‘Ook wordt geadviseerd de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling met één jaar uit te stellen en het afbouwpad 1 jaar te laten opschuiven.’

Daarmee zou de afbouw afgerond zijn op 1 januari 2032. Voor kleinverbruikers die in de komende kabinetsperiode investeren in zonnepanelen zal er volgens de ambtenaren sprake zijn van een terugverdientijd van circa 7 jaar. De gemiddelde terugverdientijd blijft daarbij tot en met 2030 onder de 9 jaar.

Kostenramingen
Uit de eerder gepubliceerde kostenramingen voor het voortzetten van de salderingsregeling en het afbouwen van het salderen komt naar voren dat de kosten zonder overheidsingrijpen in 2030 oplopen naar 709 miljoen euro per jaar. Volgens de ambtenaren bevinden de kosten voor het starten met de afbouw van 1 januari 2024 zich tussen deze 2 kostenramingen in.

Jaartal

Kosten huidige salderingsregeling

Kosten bij afbouw salderingsregeling

2023

410 miljoen euro

277 miljoen euro

2024

446 miljoen euro

270 miljoen euro

2025

479 miljoen euro

257 miljoen euro

2026

510 miljoen euro

239 miljoen euro

2027

552 miljoen euro

222 miljoen euro

2028

605 miljoen euro

203 miljoen euro

2029

657 miljoen euro

176 miljoen euro

2030

709 miljoen euro

144 miljoen euro

Vanaf 2031 structureel
(per jaar)

709 miljoen euro

0

‘Spoedige inwerkingtreding nodig’
De ambtenaren pleiten verder voor een spoedige inwerkingtreding van de wet voor het afbouwen van de salderingsregeling. ‘Het is wenselijk dat dit wetsvoorstel zo spoedig mogelijk na aantreden van een nieuw kabinet wordt behandeld door de Tweede Kamer, omdat het ook een verplichting bevat om een meetinrichting te accepteren die afname en invoeding afzonderlijk kan meten. Dit is nodig om de salderingsregeling te kunnen afbouwen.’

Op dit moment heeft ruim 89 procent van de kleinverbruikers al een geschikte meetinrichting. De overige kleinverbruikers krijgen vanaf begin 2021 door de netbeheerders een geschikte meetinrichting aangeboden, op dit moment is de kleinverbruiker niet verplicht deze meter te accepteren. Het directoraat-generaal hierover: ‘Slechts circa 20 procent van de aangeschreven kleinverbruikers gaat dan ook maar in op het aanbod tot meterwissel. Na inwerkingtreding van de wet krijgt de netbeheerder 2 jaar de tijd om een geschikte meetinrichting aan te bieden, waarbij de kleinverbruiker wél verplicht is deze te accepteren. Omdat er 2 jaar nodig is om alle kleinverbruikers die nu nog niet in het bezit zijn van een geschikte meter deze aan te bieden, zal een deel van de kleinverbruikers op de (voorgenomen) startdatum van de afbouw van de salderingsregeling nog niet in het bezit zijn van een geschikte meetinrichting. Naar verwachting zal daarom een deel van de kleinverbruikers na de startdatum van de afbouw nog kunnen salderen, totdat ook zij een geschikte meetinrichting hebben gekregen. Om deze groep zo klein mogelijk te houden, is spoedige inwerkingtreding wenselijk.’

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten