Solar Magazine - Vlaanderen trekt 5 miljoen euro extra uit voor subsidie thuisbatterij: al 10.000 premies aangevraagd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen trekt 5 miljoen euro extra uit voor subsidie thuisbatterij: al 10.000 premies aangevraagd
© Vlaams Parlement

Vlaanderen trekt 5 miljoen euro extra uit voor subsidie thuisbatterij: al 10.000 premies aangevraagd

Om een lege subsidiepot te voorkomen, trekt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir 5 miljoen euro extra uit voor de subsidie voor thuisbatterijen. Zo voorkomt ze het risico dat Vlamingen achter het net vissen.

Begin november werd bekend dat tot dat moment al 11.174 thuisbatterijen geïnstalleerd waren en voor 6.983 thuisbatterijen subsidie was aangevraagd. Inmiddels is het aantal subsidieaanvragen volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) al bijna opgelopen tot 10.000 stuks.

27 miljoen euro
Vlaanderen verhoogde afgelopen februari de subsidie die consumenten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij met 20 procent tot 300 euro per kilowattuur. Aanvankelijk was er genoeg subsidie voor 9.500 thuisbatterijen en door het budget nu te verhogen, verzekert Demir dat alle Vlamingen die dit jaar een thuisbatterij installeren een premie kunnen aanvragen.

Dit jaar bedraagt het verhoogde subsidiebudget 27 miljoen euro en volgend jaar 16,5 miljoen euro. De premie is in 2021 maximaal 2.550 euro en in 2022 1.725 euro. In 2022 verwacht Demir 9.500 thuisbattterijen te kunnen subsidiëren.

Piek verwacht
Het VEKA verwacht voor het einde van het kalenderjaar nog een piek van aanvragen, omdat de premie voor aanvragen vanaf 2022 daalt.

Om de premie voor een thuisbatterij nog in 2021 te kunnen aanvragen, moet de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn en moet er al een digitale meter geplaatst zijn. Het VEKA benadrukt dat de  thuisbatterij moet zijn aangemeld bij Fluvius. Enkel volledige aanvragen tot en met 31 december 2021 kunnen nog in aanmerking komen voor de premie van 2021.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Teamlead Electrical Solar Engineering

Fulltime (40 uur) - Leeuwarden
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!