Solar Magazine - Kamervragen CDA over uitspraak Europees Hof over energietaken ACM
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen CDA over uitspraak Europees Hof over energietaken ACM
© Elian Kars | Dreamstime.com

Kamervragen CDA over uitspraak Europees Hof over energietaken ACM

Henri Bontenbal heeft namens het CDA Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius over de gevolgen van een uitspraak van het Europees Hof voor de energietaken van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Die uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) heeft er al toe geleid dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete voor netbeheerder Liander vanwege het overschrijden van de aansluitingstermijn heeft ingetrokken. Bovendien verwacht de ACM dat de uitspraak mogelijk ook gevolgen heeft voor de nieuwe Energiewet.

Aansluittermijnen
Bontenbal wil graag de mening van Yeşilgöz-Zegerius weten over het feit dat de regering en de politiek geen invloed meer hebben op de aansluittermijnen van netbeheerders. Hij vraagt zich af op welke wijze netbeheerders voldoende geprikkeld kunnen blijven worden om op tijd en kosteneffectief netaansluitingen te realiseren.

Daarbij vraagt hij de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat om een overzicht te geven van de gemiddelde doorlooptijden in de afgelopen 5 jaar van het realiseren van nieuwe aansluitingen door de netbeheerders.

Appreciatie
Bontenbal wil van de staatssecretaris ook weten wat haar appreciatie is van de uitspraak en van het feit dat bepaalde regels op het gebied van energie volgens het Hof niet door de wetgever vastgesteld mogen worden. ‘Kunt u beschrijven welke regels wel en welke niet door de wetgever mogen worden vastgesteld?’, aldus het CDA-kamerlid.

Verder wil hij weten hoe de staatssecretaris de Tweede Kamer gaat informeren over de exacte gevolgen van de uitspraak voor onder andere de Energiewet, tariefregulering en regels over aansluiting op en toegang tot de stroom- en gasnetten.

Verwijdering gasaansluiting
‘Klopt de stelling dat deze uitspraak ook impliceert dat de regering en ook de Kamer zich niet had mogen bemoeien met het verwerken van de kosten van de verwijdering van een gasaansluiting in de tarieven en ook niet met de volumekortingen die eerder zijn geïntroduceerd voor grote elektriciteitsverbruikers, maar dat dit een taak had moeten zijn voor de ACM?’, vervolgt Bontenbal. ‘Wat zijn (op korte en langere termijn) de gevolgen van de uitspraak voor de kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen in de tarieven?  Verwacht u dat de ACM na 2022 wel aanpassingen zal doorvoeren? Wordt het ingezette beleid hiermee teruggedraaid?’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!