Solar Magazine - Energiecoöperatie Schiphol Trade Park gaat stroomnet balanceren voor Liander
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energiecoöperatie Schiphol Trade Park gaat stroomnet balanceren voor Liander
© KiesZon

Energiecoöperatie Schiphol Trade Park gaat stroomnet balanceren voor Liander

Energiecoöperatie Schiphol Trade Park en Liander hebben een balanceringsovereenkomst ondertekend voor een gezamenlijke proef om het tekort aan netcapaciteit op het Schiphol Trade Park op te lossen.

Energiecoöperatie Schiphol Trade Park is een collectief van Schiphol Area Development Company (SADC), de gevestigde bedrijven en de bedrijven die nu met hun nieuwbouw bezig zijn op het bedrijventerrein.

Collectieve energievoorziening
In nauwe samenwerking met netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral hebben de bedrijven een concept voor collectieve energievoorziening ontwikkeld. Met dit concept investeert SADC in kennis en technologie voor de toekomst en wordt tevens een oplossing voor het tekort aan transportcapaciteit op Schiphol Trade Park gecreëerd.

Verdelen in virtueel net
Partijen mét en partijen zónder capaciteit worden in een virtueel net – een software-gestuurd systeem over het bestaande stroomnet – samengebracht en delen daar de capaciteit met elkaar. Alleen tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne-)energie uit batterijen en indien het echt niet anders kan met gasgeneratoren.

Door de combinatie van onder andere realtime metingen, slimme sturing en piek-opwekvoorzieningen wordt maximaal gebruikgemaakt van de beschikbare netcapaciteit. Technologiebedrijf Spectral heeft de software voor dit concept ontwikkeld.

Eerste kwartaal 2022
Momenteel worden de gevestigde bedrijven op het balanceringsplatform van Energiecoöperatie Schiphol Trade Park aangesloten. Het eerste bedrijf zonder transportcapaciteit zal in het eerste kwartaal van 2022 worden aangesloten.

Philip Gladek, chief executive officer van Spectral, over het project: ‘Vanuit onze holistische visie op energietransitie kijken wij altijd naar de meest impactvolle integrale systeemoplossing. Deze integraliteit is noodzakelijk om dit soort complexe technologische uitdagingen te kunnen tackelen. Het mooie aan deze oplossing op Schiphol Trade Park is dat de gehele elektriciteitsketen, van onderstation tot achter de meter bij de aangesloten bedrijven, realtime kan worden geoptimaliseerd. We hopen hiermee een toekomstbestendige en schaalbare oplossing te introduceren om de toenemende congestie uitdaging het hoofd te kunnen bieden en ruimte te maken voor lokale duurzame energie.’

Vrije ruimte
Arnoud van der Wijk, projectmanager SADC: 'Dat vraagt om visie, vertrouwen en intensieve samenwerking. De capaciteit in het stroomnet wordt lang niet altijd volledig benut. Dit betekent dat er op momenten van onderbenutting er “vrije ruimte” is voor alle bedrijven op Schiphol Trade Park om te gebruiken. De schaarse (net)capaciteit wordt zo slim met elkaar gedeeld.'

Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp van Liander: ‘In de samenwerking met Energiecoöperatie Schiphol Trade Park onderzoekt Liander nieuwe manieren om samen met andere partijen meer ruimte te vinden op het bestaande net. Tegelijkertijd werken we hard om het elektriciteitsnet uit te breiden, zodat de benodigde capaciteit in de toekomst beschikbaar is.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Solarwatt zoekt:

International Marketing & Communication Manager

Fulltime (40 uur) - Tiel, 4004 JP, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!