logo
wvhj2023
hero-image
30 september 2021

Intospace en Joulz bouwen offgrid distributiecentrum bij Schiphol met 22.000 zonnepanelen

Intospace en Joulz gaan een energiepositief en offgrid distributiecentrum bouwen op het Schiphol Trade Park in Hoofddorp. De energieproductie van de 22.000 zonnepanelen en batterij wordt er hoger dan het verbruik.

Het pand, nu nog bekend als locatie AMS05, gaat zo’n 55.000 vierkante meter aan opslagruimte beslaan, met nog eens ruim 6.500 vierkante meter aan tussenvloer. Daarnaast komt er zo’n 5.300 vierkante meter kantoorruimte en 64 loading docks voor vrachtwagens en bestelbussen.

April 2022
De eerste palen zijn eind juni de grond ingegaan. De oplevering staat gepland voor begin april 2022. Het gebouw moet gaan voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen met een BREEAM-certificaat in de klasse ‘outstanding’.

Vanwege het volle stroomnet en de bijbehorende congestie kan de netbeheerder geen stroom leveren aan het nieuwe distributiecentrum en dus hebben Intospace en Joulz een offgrid systeem ontworpen. Dankzij het energiesysteem dat Joulz gaat bouwen, is Intospace in staat om het project toch op korte termijn te realiseren.

Batterij
De oplossing wordt mogelijk gemaakt door bestaande technologie te combineren met een energiebeheersysteem dat productie en consumptie nauwkeurig op elkaar afstemt. Zonnepanelen zorgen voor de eigen duurzame stroomvoorziening en batterijopslag zorgt voor energiezekerheid. De jaarproductie van het gebouw met zo’n 22.000 zonnepanelen wordt ongeveer 7,6 megawattuur.

Gasgeneratoren
‘Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de stroomvoorziening op ons’, zegt Joulz-directeur Jan Verheij. ‘Daarmee zijn we aanspreekpunt voor het ontwerp, de realisatie, het onderhoud, de financiering en de exploitatie van het complete off-grid energiesysteem.’

Het systeem wordt volgens Verheij qua leveringszekerheid betrouwbaarder dan een energiesysteem dat wel stroom van het elektriciteitsnet verbruikt. ‘Batterijen kunnen worden ingezet om energie op te slaan en gaan helpen met balanceren van de lokale vraag en het lokale aanbod. Met een slim energiemanagementsysteem wordt het verbruik geoptimaliseerd en wordt samenwerking in een lokaal virtueel energienetwerk mogelijk gemaakt. In perioden met weinig zonneschijn wordt de stroomproductie aangevuld door gasgeneratoren.’

Conceptcar
‘Met de zonnepanelen op het distributiecentrum leveren we een positieve bijdrage aan de energietransitie’, aldus Tim Beckmann, chief executive officer van Intospace, Nederlands grootste logistiek vastgoedontwikkelaar. ‘Met de off-grid oplossing van dit project leren we hoe het energiesysteem van de toekomst eruit komt te zien en geven we invulling aan de duurzaamheidsstrategie van Intospace. In de toekomst zullen we heel anders en veel slimmer om moeten gaan met de energievoorziening van logistiek vastgoed, we zien project AMS05 als een soort van “conceptcar” van deze nieuwe richting.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten