logo
wvhj2023
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
8 november 2021

Inspectie deelt 1.090 boetes uit voor ontbreken energielabel bij verkoop woning

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft tot op heden 1.090 boetes uitgedeeld aan personen en bedrijven vanwege het ontbreken van een energielabel bij de verkoop van een woning.

Sinds november gelden nieuwe boetebedragen als een woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel. Het boetebedrag voor particulieren is verhoogd van 170 euro naar 435 euro. Als een bedrijf in de fout gaat, dan volgt een boete van 870 euro.

Achterhalen
Het afgelopen jaar heeft de ILT via registercontroles 1.090 boetes opgelegd aan personen of bedrijven die een woning zonder energielabel van de hand deden. Dit is voor de ILT te achterhalen door de overdrachtsgegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te vergelijken.

De ILT blijft ook de komende tijd controleren op de aanwezigheid van energielabels bij de verkoop en oplevering van woningen.

Energieprestatieberekening
Verkopers van woningen moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Vanaf 1 januari 2021 moet hiervoor een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren.

Het verkrijgen van een vereenvoudigd energielabel, met beoordelen van bewijsmateriaal op afstand, is vanaf dit jaar niet meer mogelijk. Het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes volgens de ILT naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten