logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
3 november 2021

Boete voor ontbreken energielabel omhoog naar 435 euro, handhaving vanaf 1 januari geïntensiveerd

Particuliere verkopers van woningen die hun huis verkopen zonder geldig energielabel riskeren per direct een hogere boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de boete verhoogd van 170 naar 435 euro.

Als een bedrijf een woning verkoopt dan is de boete 870 euro. Deze bedragen gelden per verkochte woning zonder definitief energielabel. Overtredingen die voor 1 november plaatsvonden, worden beboet volgens het toen geldende beleid: voor particuliere verkopers 170 euro en voor bedrijven 340 euro.

Energiezuinig
Begin 2015 heeft de rijksoverheid alle woningeigenaren per brief geïnformeerd over het voorlopige energielabel van hun woning. In die brief en begeleidende brochure stond dat woningeigenaren dit voorlopige energielabel definitief (geldig) moeten maken als zij hun woning gaan verkopen of verhuren. Dat energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig energielabel te registreren. Eigenaren die geen geldig energielabel hebben geregeld bij verkoop van hun woning lopen dus het risico hiervoor een boete te krijgen van de inspectie.

Advertenties
Tot 1 januari 2022 handhaaft de inspectie echter niet op de verplichting om bij het voor de verkoop of verhuur aanbieden van een gebouw een geldig energielabel in advertenties te vermelden. Deze uitzondering geldt alleen als er nog geen geldig energielabel is afgegeven. Advertenties voor gebouwen waar al een geldig energielabel voor is afgegeven, moeten het energielabel wel vermelden. In deze advertentie moet dan de energieprestatie-indicator – de energielabelklasse – staan.

Eigen Huis
Eigen Huis vindt de verhoging van de boete onterecht en stelt dat de stijging samenhangt met het volgens de vereniging veel te hoge bedrag voor het energielabel. ‘Demissionair minister Ollongren beloofde dat de prijzen van het label zouden dalen met de komst van meer energieadviseurs, maar de kosten zijn nog steeds torenhoog’, aldus Maud Weide, belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis. ‘De minister moet haar belofte waarmaken en ervoor zorgen dat het energielabel goedkoper wordt. De minister weigert initiatief te nemen, zelfs nadat in mei een meerderheid van de Tweede Kamer aangaf een maximumtarief te willen voor het energielabel. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat de prijs van het label zou zakken, als er meer energieadviseurs bij zouden komen, maar dit is niet het geval. De minister moet huiseigenaren helpen aan een betaalbaar energielabel, zodat zij weten welke verduurzamingsstappen ze kunnen zetten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten