logo
wvhj2023
© Sebastian Czapnik | Dreamstime.com
© Sebastian Czapnik | Dreamstime.com
27 oktober 2021

Verenigde Naties: wind- en zonne-energie meest populaire klimaatmaatregel onder jongeren

Het beschermen van bossen en het opwekken van wind- en zonne-energie zijn de meest populaire klimaatmaatregelen onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties in de G20-landen.

Het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) heeft in samenwerking  met de universiteit van Oxford een enquête uitgevoerd onder 689.000 mensen, onder wie meer dan 302.000 mensen onder de 18 jaar.

Noodsituatie
De enquête laat volgens de VN zien hoe de publieke steun voor klimaatactie in de nabije toekomst toeneemt naarmate de klimaatbewuste tieners van kiesgerechtigde leeftijd de arbeidsmarkt betreden en invloedrijke posities verwerven.

De nieuwe enquête – de ‘G20 Peoples’ Climate Vote' genaamd – is gepubliceerd voorafgaand aan de G20-top te Rome in Italië en de VN-Klimaattop COP26. In alle onderzochte G20-landen stelt een meerderheid van de jongeren onder de 18 jaar dat ze geloven dat de klimaatverandering een wereldwijde noodsituatie is. ‘Deze nieuwe People’s Climate Vote laat zien dat gemiddeld 70 procent van de jongeren in de G20-landen gelooft dat we ons in een noodsituatie bevinden’, aldus UNDP-topman Achim Steiner. ‘Aangezien ze op het punt staan deze klimaatnoodsituatie te erven, sturen jongeren een luid en duidelijk bericht naar de wereldleiders: ze willen nu klimaatactie.’

Klimaatbeleid
Het meest populaire klimaatbeleid onder jongeren onder de 18 in de onderzochte G20-landen is het behoud van bossen en land (59 procent), het gebruik van hernieuwbare wind- en zonne-energie en het gebruik van klimaatvriendelijke landbouwtechnieken (beide 57 procent).

Onder volwassenen scoren die maatregelen 3 tot 4 procentpunt slechter. Ook verwachten jongeren meer dan volwassenen veel van betaalbare verzekeringen tegen de gevolgen van extreem weer en van het gebruik van elektrische auto’s en fietsen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten