Solar Magazine - Tegenvaller voor megazonneweide Powerfield en ziekenhuis: Oldambt staat maximaal 100 hectare zonneparken toe
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tegenvaller voor megazonneweide Powerfield en ziekenhuis: Oldambt staat maximaal 100 hectare zonneparken toe
© Powerfield

Tegenvaller voor megazonneweide Powerfield en ziekenhuis: Oldambt staat maximaal 100 hectare zonneparken toe

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt heeft Programma zon en wind vastgesteld. Hierin staat dat er maximaal 100 hectare aan zonneparken komt; een streep door de rekening van Powerfield.

PowerField lanceerde afgelopen zomer namelijk samen met het Ommelander Ziekenhuis een plan voor een zonnepark van 250 hectare dat het ziekenhuis zou moeten helpen uit de rode cijfers te komen.

Ulsderpolder
Het plan voor de megazonneweide, dat tot politieke ophef leidde, moet gerealiseerd worden in de Ulsderpolder. Powerfield stelt dat er daar voldoende plek is voor een park van 250 hectare. Andere voordelen die het zonne-energiebedrijf noemt, is dat er zeer weinig bewoning in het gebied is, het niet gelegen is in beschermd landschap en het vanwege de huidige functie niet toegankelijk is als recreatie- of wandelgebied voor de omgeving.

Helft van de winst
Dat het college van Oldambt heeft ingestemd met het Programma zon en wind – en nu op de agenda van de gemeenteraad komt – is echter om meerdere redenen een fikse streep door de rekening van de projectontwikkelaar.

Het Programma zon en wind biedt namelijk maar ruimte voor 100 hectare aan zonneparken tot het jaar 2030. Wethouder Jurrie Nieboer: ‘Omdat we ons mooie, open landschap zo weinig mogelijk willen aantasten, zien we liever zonneparken dan windmolens. Alleen kleine windmolens op boerenerven staan we toe. Het Programma zon en wind laat zien aan welke voorwaarden een zonnepark of kleine windmolen moet voldoen. Voor zonneparken geldt bijvoorbeeld dat een kwart van het terrein groen moet worden ingericht. Daarnaast moeten initiatiefnemers een draagvlakonderzoek uitvoeren onder de omwonenden. En om de omwonenden mee te laten profiteren van het zonnepark, moet minimaal de helft van de winst van het zonnepark terugvloeien naar de omgeving.’

Met een schenking van 20 miljoen euro aan het ziekenhuis wil Powerfield overigens aan de winsteis voldoen.

3 fasen
De gemeenteraad bespreekt het programma in 3 fasen: beeldvormend, oordeelsvormend en besluitvormend. Op maandagavond 1 november is de beeldvormende raadsbijeenkomst. Inwoners en andere belanghebbenden zijn zonder aanmelding welkom om mee te luisteren en om vragen te stellen over het programma. Inspreken tijdens de raadsbijeenkomst kan ook.

De raad besluit na de beeldvormende bijeenkomst of het Programma zon en wind doorgaat naar de oordeelsvormende en uiteindelijk de besluitvormende vergadering. De eerstvolgende oordeels- en besluitvormende vergadering staat gepland op maandagavond 15 november.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Solar & Wind

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
kWh People zoekt:

Junior Account Manager

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!