Solar Magazine - Politieke ophef over zonnepark Powerfield dat ziekenhuis uit rode cijfers moet helpen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Politieke ophef over zonnepark Powerfield dat ziekenhuis uit rode cijfers moet helpen
© Dragan Drobac | Dreamstime.com

Politieke ophef over zonnepark Powerfield dat ziekenhuis uit rode cijfers moet helpen

De Provinciale Staten van de provincie Groningen hebben kritische vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van de provincie over het Ommelander Ziekenhuis dat Powerfield zou helpen in de lobby voor een zonnepark.

RTV Noord berichtte eind augustus dat het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda samen met PowerField aan een plan werkt voor de bouw van een zonnepark van 250 hectare.

20 miljoen euro
Zo hoopt het noodlijdende ziekenhuis 20 miljoen euro te verkrijgen en uit de rode cijfers te komen. Bovendien zou verder nog 5 miljoen beschikbaar gesteld worden voor een leefstijl- en gezondheidsprogramma. De directeur van het ziekenhuis zou lobbyen bij de gemeenteraad van Oldambt om mee te werken aan de komst van het zonnepark.

Lobbyen om financiële reden
Dat heeft nu geleid tot Statenvragen aan de Gedeputeerde Staten van meerdere politieke partijen.

Zo willen Dries Zwart en Leendert van der Laan de provinciale Statenfractie van de Partij voor het Noorden weten wat het dagelijks bestuur van de provincie vindt van het feit dat een zorginstelling gaat lobbyen om financiële redenen.

Ruimtelijk beleid herzien
Ook de VVD heeft vragen gesteld. Zo wil Erik Jan Bennema namens de partij weten of de invulling van de ruimte en de energietransitie niet het resultaat kunnen zijn van financiële prikkels en ad hoc-overwegingen, maar het resultaat moeten zijn van een brede en samenhangende afweging van alle elementen als landschappelijke kwaliteit, veiligheid, economisch gebruik en efficiëntie.

‘Is de provincie betrokken bij bovengenoemde ontwikkelingen? Zijn er vergelijkbare ontwikkelingen gaande waarin energieprojecten worden ‘geruild’ tegen andere (financiële) belangen? Zo ja, welke?’, vervolgt de VVD. ‘Als blijkt dat financiële prikkels grote impact hebben op het ruimtelijk beleid, is dat dan aanleiding om het ruimtelijk beleid te herzien en met gemeenten in overleg te gaan?’

De Gedeputeerde Staten van Groningen moeten de Statenvragen binnen 30 dagen schriftelijk beantwoorden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Financieel medewerker(st)er

Fulltime (40 uur) - Elst (Gld), 6662 NE
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!