Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijzen voor transport containers van China naar Rotterdam blijven tegen de trend in stijgen
© Chuyu | Dreamstime.com

Prijzen voor transport containers van China naar Rotterdam blijven tegen de trend in stijgen

Voor de tweede week op rij zijn de prijzen voor het transport van containers wereldwijd op vrijwel alle belangrijke handelroutes gedaald, maar stijgen de prijzen voor transport van China naar Rotterdam.

Op de route Shanghai-Rotterdam is er sprake van de grootste stijging sinds begin september, te weten 249 Amerikaanse dollar. De prijs steeg van 14.558 naar 14.807 Amerikaanse dollar. De andere kant op, van Rotterdam naar Shanghai, daalde de prijs met 1 procent tot 1.604 Amerikaanse dollar.

2 procent
De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – daalt na 6 maanden van prijsstijgingen voor de tweede week op rij.

Ditmaal gaat het om een daling van 2 procent van 10.360,87 naar 10.129,72 Amerikaanse dollar. Dat is overigens nog altijd 289 procent hoger dan een jaar eerder. Marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen ook deze week licht zullen dalen.

Grootste daling
De grootste daling van de prijs was afgelopen week zichtbaar op de route Shanghai-Los Angeles. De kosten voor het transport van een container daalde daar met bijna 1.000 Amerikaanse dollar, te weten van 12.172 naar 11.173 Amerikaanse dollar.

Ook op de route Shanghai-New York was een fikse daling zichtbaar, te weten 5 procent van 15.849 naar 15.110 Amerikaanse dollar.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen – afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 22 tot 23 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

32-40 uur - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!