Solar Magazine - Tweede Kamer neemt moties voor schotten in SDE++ en financiering stroomnet aan
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer neemt moties voor schotten in SDE++ en financiering stroomnet aan
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Tweede Kamer neemt moties voor schotten in SDE++ en financiering stroomnet aan

De Tweede Kamer heeft meerdere moties van de PvdA en GroenLinks aangenomen. Het gaat onder meer om een motie die voorziet in de invoering van schotten binnen de subsidieregeling SDE++.

Waar Joris Thijssen (PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) besloten om hun motie over het verhogen van het plafond van 35 terawattuur voor wind- en zonne-energie in de SDE++ aan te houden, brachten zij hun andere moties gewoon in stemming.

Onafhankelijk onderzoek
De motie van de 2 Kamerleden waarmee het kabinet gevraagd wordt om onafhankelijk onderzoek te doen naar het verhogen van het doel van 35 terawattuur is met een ruime Kamermeerderheid aangenomen.

De fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), de VVD (34), de SGP (3), het CDA (15), BBB (1) en Lid Omtzigt (1) stemden voor de motie. De PVV (17), Forum voor Democratie (5), Fractie Van Haga (3), JA21 (3), BIJ1 (1) en de BoerBurgerBeweging (1) stemden tegen. Gezien de ruime Kamermeerderheid is het waarschijnlijk dat de staatssecretaris de motie gaat uitvoeren en een onafhankelijk onderzoek gelast naar het verhogen van het doel.

Financiering stroomnet
Ook de motie van GroenLinks en PvdA waarmee het kabinet gevraagd wordt om een coherent pakket aan maatregelen op te stellen waarmee er voldoende financiering is voor de verzwaringen van het stroomnet werd aangenomen.

De fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), de VVD (34), de SGP (3), het CDA (15), JA21 (3), BBB (1), Groep van Haga (3) en Lid Omtzigt (1) stemden voor de motie. Enkel de PVV (17), Forum voor Democratie (5), JA21 (3), BIJ1 (1) en de BoerBurgerBeweging (1) stemden tegen. Gezien de ruime Kamermeerderheid is het waarschijnlijk dat de staatssecretaris ook deze motie gaat uitvoeren.

Schotten SDE++
De motie waarmee GroenLinks en PvdA het kabinet vragen om de aangekondigde schotten in de SDE++ daadwerkelijk uiterlijk in het kalenderjaar 2023 in te voeren, is eveneens aangenomen.

De fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), de VVD (34), de SGP (3), het CDA (15), BBB (1) en Lid Omtzigt (1) stemden voor de motie.

CO2-opslag
De motie waarmee GroenLinks en de PvdA het demissionaire kabinet vroegen om het plafond voor CO2-afvang en -opslag (CCS) in de SDE++ niet te verhogen, werd verworpen.

De fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), JA21 (3), BBB (1), Groep Van Haga (3) en Lid Omtzigt (1) stemden voor de motie, maar de 47 voorstemmen waren niet genoeg voor een Kamermeerderheid.

Lokaal eigendom
​Tot slot is ook gestemd over de motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Agnes Mulder (CDA) waarmee zij het kabinet vragen om een extra inspanning te leveren voor 50 procent lokaal eigendom bij zonneparken.

De fracties van de SP (9), GroenLinks (8), BIJ1 (1), Volt (3), DENK (3), de PvdA (9), de Partij voor de Dieren (6), Fractie Den Haan (1), D66 (24), de ChristenUnie (5), de VVD (34), de SGP (3), het CDA (15), BBB (1) en Lid Omtzigt (1) stemden voor de motie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!