logo
wvhj2023
© Elian Kars | Dreamstime.com
© Elian Kars | Dreamstime.com
29 september 2021

Motie GroenLinks en PvdA om plafond CO2-opslag in SDE++ niet te verhogen

De fracties van GroenLinks en de PvdA hebben een motie ingediend waarmee zij het demissionaire kabinet vragen om het plafond voor CO2-afvang en -opslag (CCS) in de SDE++ niet te verhogen.

Het kabinet meldde op Prinsjesdag in de miljoenennota tot 2,5 megaton CCS-projecten extra te subsidiëren en extra geld uit te trekken. Onder meer brancheverenigingen Holland Solar en NWEA stelden ontstemd te zijn over dit besluit.

Tata Steel
De tekst van de motie van Tom van der Lee (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) luidt als volgt: ‘gehoord de beraadslaging, van mening dat er per industrieel bedrijf of cluster bekeken moet worden wat de beste verduurzamingsstrategie is, naar voorbeeld van Tata Steel IJmuiden; overwegende dat het huidige subsidie-instrumentarium weinig ruimte laat voor maatwerk; verzoekt de regering het plafond voor CCS in de SDE++ niet te verhogen tot er voor elk industrieel bedrijf c.q. cluster een onafhankelijk onderzoek naar de verduurzamingsmogelijkheden en daarbij behorende afwegingen en randvoorwaarden is uitgevoerd en besproken in de Kamer, en gaat over tot de orde van de dag’.

Actuele ontwikkelingen zorgen er volgens Thijssen voor dat het plafond voor CCS niet verhoogd moet worden: ‘Dat het kabinet dit bedenkt in augustus snap ik nog, maar sindsdien is er een heel belangrijk besluit geweest bij de grootste vervuiler van Nederland, Tata Steel. Dat heeft gezegd: wij willen geen CCS; wij willen groen staal en groene waterstof maken. Ik wil eigenlijk vragen of het verhogen van het CCS-plafond dan nog wel gepast is.’

Transitietechniek
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie deelt de mening van Thijssen niet. ‘Ik ontraad deze motie, omdat daar eigenlijk in staat: zet CCS onder voorbehoud in en verhoog het niet. Eigenlijk is dat de concrete vraag: verhoog CCS niet in de volgende SDE++-ronde. Dat is niet in lijn met wat we in de miljoenennota hebben voorgesteld. Elk jaar, voorafgaand aan de openstelling van de SDE, wordt een onderzoek uitgevoerd door een externe partij naar de alternatieve reductiemaatregelen van CCS. Alleen als er geen kostenefficiënt en tijdig beschikbaar alternatief is, wordt CCS ingezet. Zo hebben we het met elkaar afgesproken. Ophoging van het plafond van CCS gaan we nodig hebben om de “Fit for 55”-doelen te halen. Het is een transitietechniek. We zijn het er denk ik met zijn allen over eens dat het niet iets is waar we de komende decennia mee bezig moeten zijn, maar voorlopig zullen we het waarschijnlijk wel nodig hebben. Voorlopig zúllen we het nodig hebben, moet ik zeggen.’

De Tweede Kamer stemt komende week over de motie van Van der Lee en Thijssen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten