logo
wvhj2023
© LONGi
© LONGi
5 oktober 2021

Tekort aan grondstoffen in China: fabrikanten zonnepanelen vragen overheid én klanten om actie

5 grote Chinese fabrikanten van zonnepanelen doen in een gezamenlijke brief een beroep op de Chinese overheid om te helpen bij de tekorten aan grondstoffen en vragen klanten om projecten uit te stellen.

In de brief wijzen de fabrikanten op een dreigende crisis door aanhoudende tekorten aan grondstoffen voor de productie van zonnepanelen, met fikse prijsstijgingen als gevolg.

Prijsstijgingen
Waar de pv-industrie in het laatste kwartaal van het vorige kalenderjaar niet aan de vraag kon voldoen vanwege de extreme tekorten aan glas is nu onder meer het tekort aan en de prijs van silicium nu een doorn in het oog. 

Bovendien zijn ook de prijzen van glas en EVA-folie in de afgelopen periode fors gestegen, evenals de transportkosten. Tot slot kampt China met een tekort aan stroom, waardoor verschillende provincies bedrijven en burgers op rantsoen zetten. 

Toen de fabrikanten van zonnepanelen de Chinese regering vorig jaar vroegen om in te grijpen en het tekort aan glas op te lossen, werden productiebeperkingen versoepeld en normaliseerden de glasprijzen.

4 verzoeken
Met prijsstijgingen van grondstoffen die niet lijken te stoppen, vragen 5 vooraanstaande zonnepaneelfabrikanten – LONGi Solar, JinkoSolar, Trina Solar, JA Solar en Risen Energy – in de gezamenlijke oproep:

  1. De overheid om fabrikanten te begeleiden om aan het einde van het kalenderjaar de installatiedrukte te vermijden.
  2. Klanten te overwegen om planningen voor zonne-energieprojecten aan te passen, omdat tekorten in de voorraad en een verminderde bezettingsgraad de productie beïnvloeden.
  3. De branchevereniging voor de Chinese pv-industrie – CPIA – om de capaciteit in de hele toeleveringsketen te bewaken, transparantie van marktinformatie te waarborgen en vraag en aanbod in evenwicht te houden. Zorg er indien nodig voor dat de grondstofprijzen niet oneindig stijgen en er geen moordende concurrentie ontstaat.
  4. Samen met fabrikanten in de waardeketen te zorgen voor een gezonde ontwikkeling van de zonne-energiemarkt vanuit een duurzaam perspectief.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten