Solar Magazine - Fabrikanten van zonnepanelen vragen regering China om tekort aan glas op te lossen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Fabrikanten van zonnepanelen vragen regering China om tekort aan glas op te lossen
© Canadian Solar

Fabrikanten van zonnepanelen vragen regering China om tekort aan glas op te lossen

De fabrikanten van zonnepanelen LONGi, Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Risen Energy en Canadian Solar vragen de regering van China de beperkingen op de uitbreiding van de glasproductiecapaciteit te versoepelen.

Afgelopen zomer steeg de prijs van glas voor zonnepanelen. Dit als direct gevolg van de snelgroeiende vraag naar glas, die voortkomt uit de opmars van grootformaat zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen. Door het tekort aan glas kunnen Chinese fabrikanten van zonnepanelen in het vierde kwartaal zelfs niet aan de vraag voldoen. Diverse marktanalisten spreken over een wereldwijd tekort aan zonnepanelen tot 10 gigawattpiek.

Explosieve groeitrend
‘2020 was een onvoorspelbaar jaar voor de ontwikkeling van de pv-industrie. De pandemie woedt nog steeds, de hervatting van de werkzaamheden is uitgesteld, een groot aantal zonnepanelen is vóór 30 juni geïnstalleerd. De pv-markt heeft ups en downs gekend. De industrie gaat echter vooruit en haar ontwikkeling blijft versnellen. De vraag naar modules vertoont een “explosieve” groeitrend’, openen de fabrikanten hun brief aan de Chinese overheid.

‘Tekort ondermijnt reputatie’
Volgens het 14e vijfjarenplan zal de uitstoot van verontreinigende stoffen blijven afnemen en zal de ecologische omgeving van fabrikanten voortdurend verbeteren. Het vergroenen voor het productieproces van glasfabrikanten heeft volgens de zonnepaneelfabrikanten echter tot problemen geleid.

‘De glasproductiecapaciteit van de industriële keten wordt momenteel geconfronteerd met een ernstig tekort, wat een kritieke invloed heeft gehad op de productie- en leveringscapaciteit van zonnepanelen’, schrijven de fabrikanten. ‘Als gevolg van de snelle plaatsing van zonnepanelen aan het einde van het jaar steeg de prijs van glas snel door de mismatch tussen vraag en aanbod. De gemiddelde prijs van 3,2-millimeterglas per vierkante meter is sinds juli met meer dan 100 procent gestegen. De levering van glas en de prijs ervan zijn “uit de hand” gelopen, wat rechtstreeks gevolgen heeft voor de normale productie van zonnepaneelfabrikanten. De pv-industrie is het visitekaartje van China geworden en het tekort aan glas heeft de levering van veel overzeese bestellingen bemoeilijkt. Dit ondermijnt niet alleen de reputatie van bedrijven, maar zelfs het land zelf.’

4 verzoeken
De 6 pv-fabrikanten stellen in de gezamenlijke oproep dat de productie van zonnepanelen afneemt en zelfs stopt door het tekort aan glas. De ontwikkeling van de pv-industrie is daarmee ‘in een dilemma terechtgekomen’.

Om die reden hebben LONGi, Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Risen Energy en Canadian Solar de volgende 4 verzoeken aan de regering van China:

  1. Het ernstige tekort aan glasproductiecapaciteit heeft een ernstige crisis veroorzaakt in de planning en verzending van zonnepaneelbedrijven. Momenteel coördineren de fabrikanten actief de middelen en doen zij hun best om ‘levering te garanderen’. In deze speciale periode dringen zij er bij de relevante staatsdepartementen op aan om te overwegen beleid in te voeren om de ‘rush naar installatie’ aan het einde van het jaar af te koelen en de voortgang van de projecten te begeleiden.
  2. De productiecapaciteit van glas is ernstig ‘achtergebleven’. Het totale aanbod van zonnepanelen is onvoldoende, en pv-fabrikanten hebben al te maken gehad met grootschalige vertragingen van leveringen. Gehoopt wordt dat de investeringsbedrijven in energiecentrales de huidige situatie zullen begrijpen en er actief op zullen reageren om de verliezen als gevolg van gemiste deadlines voor netaansluitingen te vermijden of te verminderen.
  3. Als ‘deelnemer’ en ‘bouwer’ in de ontwikkeling van de pv-industrie, moeten de bedrijven die zich stroomopwaarts en stroomafwaarts in de industriële keten bevinden, hand in hand optrekken om de moeilijkheden samen te overwinnen. De upstream-glasfabrikanten moeten het initiatief nemen en samenwerken met downstream-zonnepaneelbedrijven om de levering te garanderen.
  4. In de huidige situatie is het knelpunt in de glasindustrie een directe oorzaak van de ‘urgentie’ van de levering van zonnepanelen. Daarom wordt gehoopt dat de Chinese beleidsafdeling de urgente situatie waarmee de industrie momenteel wordt geconfronteerd, volledig in overweging zal nemen en actief het energietransitiebeleid van het ‘14e vijfjarenplan’ van het land zal implementeren om de beperkingen op de uitbreiding van de glasproductiecapaciteit te versoepelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!