Solar Magazine - ‘Chinese provincie verlaagt productie, wereldwijd tekort aan silicium neemt toe’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Chinese provincie verlaagt productie, wereldwijd tekort aan silicium neemt toe’
© Uros Medved | Dreamstime.com

‘Chinese provincie verlaagt productie, wereldwijd tekort aan silicium neemt toe’

Het wereldwijde tekort aan silicium voor de productie van wafers en zonnecellen voor zonnepanelen gaat toenemen doordat het bestuur van de provincie Yunnan in China de productie aan banden legt.

Marktonderzoeksbureau PV InfoLink meldt dat de Yunnan Development & Reform Committee dit besloten heeft. Yunnan is voor 75 procent van zijn elektriciteit afhankelijk van waterkracht, maar de productie van waterkrachtcentrales is doorgaans ontoereikend in het winterseizoen.

Stroomtekorten
De Chinese provincie, die de doelstellingen voor het energieverbruik niet heeft gehaald en te kampen heeft met stroomtekorten, heeft de silicium-, aluminium- en cementindustrie bevolen de productie in september met meer dan 80 tot 90 procent te verminderen ten opzichte van de maand augustus.

Bedrijven gevestigd in Yunnan waarvan het energieverbruik 1 tot 2 keer hoger is dan het industriële gemiddelde, zullen de productie moeten halveren en bedrijven die meer dan 2 keer het gemiddelde verbruiken, zullen 90 procent van hun activiteiten moeten stilleggen.

20 procent van wereldproductie
In het geval van silicium zou hierdoor tot december de productie met 90 procent teruggebracht moeten worden. In de provincie in het zuidwesten van China wordt volgens PV InfoLink 20 procent van de wereldwijde siliciumproductie verzorgd. Daarmee is het de grootste producent van silicium na de provincie Xinjiang, die goed is voor 40 procent van de wereldproductie. Door de maatregelen in Yunnan wordt er volgens PV InfoLink in de laatste maanden van het kalenderjaar 200.00 megaton minder silicium geproduceerd.

De onderzoekers van PV InfoLink verwachten dat de productieverlaging, tezamen met de Amerikaanse wens om in verband met mogelijke dwangarbeid geen silicium uit Xinjiang te importeren, tot problemen kan leiden.

Overschot op lange termijn
Waar siliciumfabrikanten door de tekorten die zich dit jaar voordoen de prijzen soms meer dan verdubbeld hebben, zorgt uitbreiding van de productie volgens PV InfoLink op de lange termijn juist voor prijsdalingen.

Onder meer Daqo, Tongwei, TBEA en diverse nieuwkomers hebben grootschalige productie-uitbreidingen aangekondigd. Als al deze fabrieken op tijd online komen, zal het productievolume van polysilicium in 2025 de 2.000.000 megaton overschrijden. Dat is volgens de onderzoekers van PV InfoLink goed voor minimaal 700 gigawattpiek aan zonnepanelen, wat fors hoger is dan de vraag van de eindgebruikers en mogelijk nieuwe prijzenoorlogen uitlokt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Particulier

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Junior Beheerder Onderhoudscontracten

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!