Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Monitor zon-pv RVO: knelpunten zorgen voor aanmerkelijk deel uitval zon-pv in SDE+(+)
© Andre Muller | Dreamstime.com

Monitor zon-pv RVO: knelpunten zorgen voor aanmerkelijk deel uitval zon-pv in SDE+(+)

De verwachting is dat knelpunten ook de komende jaren voor een aanmerkelijk deel vrijval van zon-pv in de SDE+(+) zullen zorgen. Dat stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de monitor zon-pv.

De overheidsinstantie voor de monitor jaarlijks uit om inzicht te geven in de status en ontwikkeling van de zonnestroommarkt in Nederland.

Al 34 terawattuur hernieuwbaar op land
Met de monitor wil RVO ook inzicht krijgen in hoeverre de doelstelling uit het Klimaatakkoord van de productie van 35 terawattuur hernieuwbare elektriciteit met windmolens en zonnepanelen op land.

De totale projectcapaciteit van zon-pv via de subsidieregeling SDE+(+) is volgens de monitor eind 2020 circa 15.638 megawattpiek. Als het voorlopige resultaat van 3.535 megawattpiek van SDE++-2020 hierbij wordt opgeteld, komt dat uit op 19.173 megawattpiek. Dit komt volgens de onderzoekers overeen met een zonnestroomproductie van 17 terawattuur in 2030. Voor wind op land en zon-pv (red. uit de SDE++) samen bedraagt eind 2020 de totale projectcapaciteit 27.033 megawattpiek, wat goed is voor een elektriciteitsproductie in 2030 van circa 34 terawattuur. Tegelijkertijd stellen ook de onderzoekers dat het niet de verwachting is dat alle zon-pv-projecten uit de SDE-pijplijn in de komende jaren kunnen worden gerealiseerd.

Knelpunten
‘De verwachting is dat knelpunten ook de komende jaren voor een aanmerkelijk deel vrijval van zon-pv zullen zorgen’, schrijven de onderzoekers. ‘Belangrijkste knelpunten die vrijval veroorzaken, zijn noodzakelijke aanpassingen aan de dakconstructie, kostprijs (haalbaarheid businesscase), netcapaciteit en verzekerbaarheid. De kortere realisatietermijn voor zon-op-dakenprojecten in de SDE maakt het voor zon op daken soms moeilijk om binnen de realisatietermijn van de SDE de knelpunten opgelost te krijgen.’

Prognose komende jaren
Richting de komende jaren wordt door RVO als prognose ingeschat dat de gehele zonnestroommarkt in Nederland zal groeien, waarbij er eind 2021 ongeveer 14.600 megawattpiek operationeel vermogen gerealiseerd kan zijn.

De beschikbare netcapaciteit wordt daarbij door de onderzoekers wel als uitdaging gezien. ‘In alle regio’s in Nederland vindt ontwikkeling en realisatie van zon-pv-projecten plaats. Het aantal regio’s met congestiegebieden is in 2020 verder toegenomen, waardoor de concurrentie tussen ontwikkelaars om netcapaciteit, geschikte daken of geschikte plekken voor veldsystemen in de gebieden zonder netproblemen groter wordt.’

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Operationeel Uitvoerder

Fulltime (40 uur) - 5667 KX
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Geldrop, Spaarpot 20 5667 KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!