Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vattenfall Solar Team neemt afscheid van hoofdsponsor met kinderboek over zonneauto Nuna
© Vattenfall

Vattenfall Solar Team neemt afscheid van hoofdsponsor met kinderboek over zonneauto Nuna

Het Vattenfall Solar Team neemt met een kinderboek als aandenken afscheid van hoofdsponsor Vattenfall. Het boek, geschreven door Pepijn Lanen, is gelanceerd op de Kinkerbuurtschool in Amsterdam.

Brunel is vanaf 2022 de nieuwe hoofdsponsor van het Solar Studententeam TU Delft.

Kinderen enthousiasmeren
Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna, waarmee ze deelnemen aan internationale zonneraces. Het team werd tot op heden 7 keer wereldkampioen.

Jaarlijks bezoekt het team basisscholen om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en te informeren over het belang van duurzaamheid. Daar bleek dat kinderen nog altijd een verouderd beeld hebben van auto’s. Het geluid van een auto omschrijven ze nog steeds als ‘vroem’ en in tekeningen komt er standaard een wolkje uit de uitlaat. Onderzoek bevestigde dat beeld.

Auto als held
Daarom besloot het team om het eerste kinderboek te maken met een auto op zonne-energie als held. Voor het verhaal schakelden zij de hulp in van Pepijn Lanen, ook bekend als zanger van De Jeugd van Tegenwoordig, columnist én kinderboekenschrijver. Daarmee hopen ze het kinderbeeld van auto’s te moderniseren.

In Nuna wordt de gelijknamige hoofdrolspeler een held als zij de strijd aangaat met de allesverwoestende Fossylo, een auto die een hele stad vervuilt met zijn uitstootwolken en daarmee Nuna’s energie probeert weg te nemen. De levendige en tot de verbeelding sprekende illustraties zijn gemaakt door Saša Ostoja. Ze weerspiegelen op een speelse en creatieve manier het vermakelijke verhaal uit de pen van Lanen.

Fossylo
In zijn vorige boek, Vad3r, schrijft Lanen dat hij zich, als vader van 3 kinderen, constant druk maakt over het welzijn van zijn kinderen. Waar hij vroeger een vrij onbezorgd leven leidde, denkt hij nu steeds vaker na over de toekomst van zijn kinderen. Toen hij gevraagd werd om een boek over Nuna te maken, was hij direct enthousiast. ‘Hoe tof is een auto op zonne-energie? En hoeveel toffer zou het zijn als onze kinderen later allemaal in zo’n auto rijden? Zonneauto Nuna is het bewijs dat het kan. Toen ik werd gevraagd om een verhaal over Nuna te bedenken en schrijven zag ik haar direct voor me als held. Om een held te worden, moet je natuurlijk wel eerst een slechterik verslaan. Daarom neemt ze het op tegen de vervuilende Fossylo. Ik denk dat kinderen na het lezen van dit boek later allemaal een Nuna willen.’

Om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met Nuna is het verhaal kosteloos te downloaden als e-book en luisterboek. Er is ook een beperkt aantal exemplaren gedrukt. Die worden verdeeld onder diverse scholen en bibliotheken. Daarnaast schenkt de Vattenfall Foundation een aantal boeken aan Stichting Sintvoorieder als sinterklaascadeau voor kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Commercieel medewerker binnendienst voor de Nederlandse markt

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Duitsland
Beter Duurzaam zoekt:

Projectleider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Apeldoorn
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!