Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis: congestiemanagement geen oplossing voor vol stroomnet Waalwijk
© Waalwijk

Enexis: congestiemanagement geen oplossing voor vol stroomnet Waalwijk

Congestiemanagement is geen oplossing voor het volle stroomnet rond het hoogspanningsstation Waalwijk. Dat blijkt uit congestieonderzoek van netbeheerder Enexis. Een oplossing laat jaren op zich wachten.

Nu het onderzoek afgerond is, vervalt ook de vooraankondiging van congestie voor dit gebied.

432 megawatt
Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 432 megawatt. Het totaal beschikbaar vermogen is 147 megawatt.

Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen van grootverbruikers voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Zonnedaken en windmolens
De congestie wordt veroorzaakt door de sterke groei van decentrale opwekking van energie, voornamelijk door grootschalige zonnedaken, enkele zonneparken en ook windmolens.

Enexis heeft momenteel 129,90 megawatt aan goedgekeurde offertes waarvan de aansluitingen van de klanten in aanleg zijn of onlangs in bedrijf zijn genomen. Deze aansluitingen worden uiterlijk in 2022 of 2023 gerealiseerd en in bedrijf genomen.

Perspectief
De transportschaarste is volgens het congestieonderzoek van tijdelijke aard. In de investeringsplannen van TenneT worden maatregelen voorzien om de beschikbare transportcapaciteit te verhogen. Naar verwachting zal de netuitbreiding van het hoogspanningsnet door TenneT pas na 2028 gereed zijn.

Verder zal een significante capaciteitsverhoging voor het station Waalwijk eind 2030 in bedrijf worden genomen. Het benutten van de ‘reservestrook’ in het hoogspanningsnet zal voor het stroomnet in Waalwijk vooralsnog geen extra transportruimte opleveren.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Service Medewerker Duurzaamheid

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Eigenenergie.net zoekt:

Bouwkundig Calculator BIPV

Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 , 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!