logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
4 juni 2021

Nieuw congestieonderzoek: Enexis heeft in Brabant bijna alle transportcapaciteit vergeven

Enexis start nieuw congestieonderzoek in Brabant waar het stroomnet vrijwel vol is. Enkel in het dorp Nuenen, een deel van Geldrop en de Eindhovense wijken Stratum, Tongelre en Woensel zijn er nu nog geen problemen.

Enexis is nu in Bergen op Zoom en Best congestieonderzoek gestart en voor het Limburgse Maasbracht is het onderzoek afgerond.

Honderden megawatt tekort
In het congestiegebied Bergen op Zoom bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 230 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 113 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen. De verwachting is dat de benodigde netverzwaring over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zal zijn.

In het congestiegebied Best bedraagt het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen voor teruglevering 198 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering aan het hoogspanningsnet bedraagt circa 85 megawatt. Ook dit vermogen is volledig vergeven en de benodigde netverzwaring zal pas over 5 tot 10 jaar gerealiseerd zijn.

Geen congestiemanagement
In het congestiegebied Maasbracht bedraagt het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen voor teruglevering 97 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering aan het hoogspanningsnet bedraagt circa 60 megawatt. Ook in dit gedeelte van Limburg is de vereiste netverzwaring pas over 5 tot 10 jaar gerealiseerd.

De uitkomst van het congestieonderzoek voor Maasbracht is dat congestiemanagement hier niet mogelijk is, omdat er niet kan worden voldaan aan alle criteria van de Netcode Elektriciteit. Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 86 megawatt. Het totaal beschikbaar vermogen is 60 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd. Voorlopig kunnen er daarom géén nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

Geel, oranje en rood
De netbeheerders hanteren diverse kleuren om de beschikbare netcapaciteit voor klanten met een grootverbruikersaansluiting (red. consumenten hebben een kleinverbruikersaansluiting) weer te geven. Als er nog beperkte transportcapaciteit op het stroomnet beschikbaar is, verandert de kleur van de betreffende regio naar geel.

Wanneer de capaciteit (bijna) geheel vergeven is, melden de netbeheerders dit bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gebieden op de schaarstekaart kleuren dan oranje en er wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van congestiemanagement.

Als congestiemanagement geen oplossing biedt, wat in het geval van Enexis tot op heden bij ieder congestieonderzoek het geval is gebleken, kleurt een gebied uiteindelijk rood. Onderstaande landkaarten laten zien dat in het hele werkgebied van Enexis – de provincies Brabant en Limburg in het zuiden en Groningen, Drenthe en Overijssel in het noorden – de transportcapaciteit voor grootverbruikers grotendeels vergeven is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten