Solar Magazine - Groenen willen dat EU zonnepanelen verplicht op daken van alle huizen en gebouwen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Groenen willen dat EU zonnepanelen verplicht op daken van alle huizen en gebouwen
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

Groenen willen dat EU zonnepanelen verplicht op daken van alle huizen en gebouwen

Die Grünen, onderdeel van de Europese Groene Partij, wil dat de Europese Unie (EU) de uitrol van zonnepanelen op daken van alle gebouwen gaat verplichten. De partij wil een verplichting voor nieuwbouw en renovaties.

Volgens Europarlementariër Michael Bloss van Die Grünen zou de verplichting van toepassing moeten worden voor nieuwbouw, complete renovaties en dakrenovaties. ‘Deze eis voor zonnedaken zou in gelijke mate moeten gelden voor residentiële en commerciële gebouwen.’

Tolerantieplicht
In Duitsland overwegen enkele deelstaten al een verplichting voor zonnepanelen op daken van woonhuizen en zou Annalena Baerbock – lijsttrekker van Die Grünen en de mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel – graag een landelijke verplichting ingevoerd zien worden.

De federale minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) stelde eerder ‘niet per se een fan te zijn van verplichte zonne-energie op de daken van particuliere huizen’. Voor veel huiseigenaren is het volgens hem simpelweg te duur om zelf een systeem te financieren. Hij stelde daarbij zich wel een ‘plicht tot tolereren’ te kunnen voorstellen. Eigenaren zouden door deze tolerantieplicht genoodzaakt zijn om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen die door iemand anders, zoals de gemeente, worden geïnstalleerd en geëxploiteerd.

Timmermans
Bloss heeft nu in de Duitse krant WELT het plan onthuld om via de Europese route een verplichting te bewerkstelligen. De verplichting zou moeten worden opgenomen in het ontwerp van de herziene Europese richtlijn voor de energie-efficiëntie van gebouwen. Tot nu toe was er in Duitsland onenigheid over de kwestie van verplichte zonnedaken.

Die Grünen zouden onder meer voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Eurocommissaris Frans Timmermans achter hun plan proberen te krijgen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Inkoper

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Sales medewerker binnendienst

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!