Solar Magazine - Urgenda-doel mogelijk toch gehaald: CO2-uitstoot met 24 tot 27 procent gedaald
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Urgenda-doel mogelijk toch gehaald: CO2-uitstoot met 24 tot 27 procent gedaald
© Whalestock | Dreamstime.com

Urgenda-doel mogelijk toch gehaald: CO2-uitstoot met 24 tot 27 procent gedaald

Het Urgenda-doel om in 2020 25 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990 is mogelijk toch gehaald. Uit voorlopige cijfers van het RIVM blijkt dat de reductie tussen de 24 en 27 procent is uitgekomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat afgelopen kalenderjaar de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager was dan in 2019. In totaal is de uitstoot nu 25,4 procent lager dan in 1990. 

Definitieve cijfers begin 2022
Dit alles blijkt uit de voorlopige cijfers die RIVM / Emissieregistratie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben gepubliceerd. 
Ook de overige luchtverontreinigende stoffen laten een daling zien. Alleen de uitstoot van ammoniak stijgt in deze voorlopige cijfers licht ten opzichte van 2019. Definitieve cijfers over 2020 zullen begin 2022 beschikbaar komen. Het betreft dan een actualisatie van de voorlopige cijfers, op basis van actuelere statistieken die pas later in het jaar beschikbaar komen. De afname van de uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990 zal volgens de onderzoekers waarschijnlijk uitkomen tussen de 24 en 27 procent. Het Urgendadoel is een minimale afname van 25 procent tussen 1990 en 2020.

Daling deels door corona
De afname van broeikasgassen is in 2020 duidelijk groter dan in voorgaande jaren. Dat komt met name door minder gebruik van steenkool voor de elektriciteitsproductie. 

Het effect van de lockdownmaatregelen vanwege het uitbreken van het coronavirus is volgens de onderzoekers beperkt, maar wel aanwezig. De corona-effecten zijn onder meer te zien bij weg- en vliegverkeer. De uitstoot van stikstofdioxide door de luchtvaart is door het minder opstijgen en landen met ongeveer 50 procent afgenomen. Personen- en bestelauto’s reden ongeveer 17 procent minder kilometers in 2020. De uitstoot van stikstofdioxide bij het wegverkeer daalde echter met name doordat auto’s steeds schoner worden. De uitstoot uit de industrie bleef vrijwel gelijk met vorig jaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Business Development Manager

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!