Om uitvoering te geven aan het Urgenda-vonnis moet 25 procent broeikasgasreductie worden gerealiseerd in 2020 ten opzichte van 1990. In het nu aangekondigde maatregelenpakket is onder meer besloten tot hernieuwde openstelling van de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV Verduurzaming) voor de verduurzaming van huurwoningen van woningcorporaties.
Regeling oorspronkelijk pas in 2022 weer open
De RVV Verduurzaming werd op 1 januari 2019 geïntroduceerd als een uitbreiding van de al bestaande RVV en als de opvolger van de Stimulering energieprestatie huursector (STEP). De rijksoverheid stopte vorig jaar zomer echter ook al met de RVV Verduurzaming, omdat het budget op was.
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meldde vorig jaar dat de regeling op zijn vroegst pas weer op 1 januari 2022 open zou gaan. Urgenda en een aantal woningcorporaties deden onlangs nog de oproep om een deel van de verhuurdersheffing eenmalig in 2020 in te zetten voor de versnelde uitrol van zonnepanelen op sociale huurwoningen via een uitbreiding op de bestaande Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV).
Groene herstelmaatregelen na coronacrisis
In een brief aan de Tweede Kamer kondigt minister Wiebes een reeks aanvullende maatregelen aan. ‘Daarbij geldt uiteraard dat wetten en regels pas na goedkeuring van de Kamer worden aangepast’, aldus Wiebes.
De minister meldt daarbij dat na de coronacrisis economisch herstel maximaal de ruimte moet hebben. ‘Dit betekent dat eventuele belemmeringen voor dat herstel, die nu nog worden veroorzaakt door de stikstofproblematiek - waardoor bijvoorbeeld bouwprojecten stagneren - of door het niet voldoen aan het Urgenda-vonnis, zoveel en snel als mogelijk moeten worden weggenomen. Het kabinet treft nu voorbereidingen voor een pakket aan economische, waar mogelijk groene herstelmaatregelen voor de periode na de crisis, om op dat moment de herstart van de economie voluit te kunnen steunen. Dan is het van belang om juist nu aanvullende maatregelen in het kader van stikstof en Urgenda te treffen. Daarmee worden eventuele beperkingen, die zich anders op een later moment voordoen, zoveel en snel mogelijk weggenomen. Daar komt nog bij dat een groot deel van die maatregelen op zichzelf nu al een economische impuls kan geven aan sectoren. Alleen op deze manier is er straks echt ruim baan voor economisch herstel.’
Tegelijkertijd is volgens minister Wiebes het coronavirus ook van invloed op de ontwikkeling van de CO2-emissies en heeft het daarmee mogelijk consequenties voor de te realiseren emissiereductie voor de uitvoering van het vonnis.
Pakket voor 11 megaton reductie
Minister Wiebes meldt aan de Tweede Kamer dat het kabinet start met (de voorbereiding van) de uitvoering van een maatregelenpakket dat in potentie een reductie van minimaal 11 megaton kan realiseren.
De belangrijkste maatregelen zijn:
Lees ook: PBL: elektriciteitsproductie cruciale en onzekere factor in behalen Urgenda-doelen
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.