Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
KIWA publiceert nieuwe certificering voor installateurs zonnepanelen ter commentaar
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com

KIWA publiceert nieuwe certificering voor installateurs zonnepanelen ter commentaar

Kiwa heeft de conceptversie van de nieuwe beoordelingsrichtlijn (BRL) K11008 voor kleinschalige dakgebonden installaties van zonnepanelen gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot eind deze maand commentaar geven.

Kiwa maakte vorig jaar bekend een eigen kwaliteitskeurmerk voor de installatie van zonnepanelen te introduceren: de BRL K11008. Daarmee lanceerde KIWA een alternatief voor de erkenningsregeling van InstallQ, dat sinds 2019 de erkenningsregelingen van Sterkin en KvINL heeft ondergebracht in 1 nieuwe regeling.  

Hele installatieproces
Kiwa meldde bij de aankondiging van de BRL K11008 zowel de installateur als het volledige installatieproces te gaan certificeren. Na het doorlopen van het certificeringsproces krijgen installateurs het Kiwa-certificaat Installatie Zonne-Energiesystemen. Zo kunnen zij volgens Kiwa aan klanten, maar bijvoorbeeld ook aan verzekeraars, laten zien dat ze veilige en kwalitatief goede pv-installaties opleveren.

Kiwa certificeert om die reden het hele installatieproces en kijkt dus niet alleen naar de persoon of naar het product. De beoordelingsrichtlijn kijkt daarom naar het procesmanagementsysteem en de bijbehorende implementatie. De projecten worden steekproefsgewijs gekozen en onderzocht aan de hand van onaangekondigde bezoeken.

Platte en hellende daken
De concept-beoordelingsrichtlijn ‘Deel 1: kleinschalige zonne-energiesystemen op platte en hellende daken’ die nu ter commentaar is voorgelegd, is hier te raadplegen. De richtlijn heeft betrekking op dakgebonden pv-systemen die worden aangesloten op het laagspanningsnet met een aansluitwaarde van maximaal 3 x 80 ampère.

De richtlijn is bovendien alleen van toepassing op installaties die bestaan uit losse zonnepanelen op platte en hellende daken en dus niet voor indaksystemen of voor zonnepanelen die zijn geïntegreerd in gevels, beglazing of dakpannen.

Het commentaarblad voor de BRL K11008 kan hier gedownload worden en kan tot en met 30 augustus ingestuurd worden.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!