Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kiwa introduceert eigen kwaliteitskeurmerk voor installeren zonnepanelen
© Kiwa

Kiwa introduceert eigen kwaliteitskeurmerk voor installeren zonnepanelen

Kiwa introduceert een eigen kwaliteitskeurmerk voor de installatie van zonnepanelen: de BRL K11008. Kiwa certificeert zowel de installateur als het volledige installatieproces. Installateurs kunnen zich aanmelden.

Kiwa lanceert met het keurmerk een alternatief voor de erkenningsregeling van InstallQ, dat sinds 2019 de erkenningsregelingen van Sterkin en KvINL heeft ondergebracht in één nieuwe regeling. Met een erkenning van InstallQ kunnen bedrijven in het bezit komen van het kwaliteitskeurmerk Zonnekeur dat wordt ondersteund door Holland Solar en Techniek Nederland.

Cowboys
‘Installateurs die werken aan de hand van onze nieuwe procesrichtlijn geven aan hun klanten het signaal af dat ze als bedrijf vakkundig zijn én dat het proces om te komen tot een veilige installatie van A tot Z is gewaarborgd’, stelt Bas van Galen, bij Kiwa verantwoordelijk voor de certificering van zonne-energiesystemen.

Kiwa ziet nadelen aan het grote aantal aanbieders van systemen voor zonne-energie. Van Galen: ‘Daartussen zitten helaas veel “cowboys” die de kwaliteit van de installatie niet kunnen waarborgen. Dat is een grote zorg voor de branche en voor opstalverzekeraars die hun schadelast zien toenemen, onder andere door branden. Ons keurmerk is een waarborg voor een kwalitatief goed installatieproces, van ontwerp en materiaalselectie tot montage en onderhoud.’

Richtlijnen
Door de populariteit van zonnepanelen ontstaat volgens Van Galen een gebrek aan installatiecapaciteit. ‘Die schaarste trekt ook installateurs die het niet zo nauw nemen met de richtlijnen of die besparen op materialen.’

Installatiebedrijven kunnen zich per direct tot Kiwa wenden voor de K11008. Het bijbehorend Kiwa certificaat montage Zonne-Energiesystemen is volgens Kiwa bedoeld voor organisaties die zonne-energiesystemen integreren in daken en gevels. Dit kunnen verschillende soorten organisaties zijn, afhankelijk van hun positie in de keten. Voorbeelden hiervan zijn de componentenleverancier, de systeemdealer, de installateur of de hoofdaannemer.

Controleonderzoek
Het Kiwa-certificaat montage Zonne-Energiesystemen is voor onbepaalde duur geldig. Na verlening van het certificaat vindt twee keer per jaar een controleonderzoek plaats. Daarbij wordt vastgesteld of er nog steeds wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Janszon B.V. zoekt:

Projectleider Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - 1095AL
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!