Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën meldde in april al de mogelijkheid te onderzoeken om een aanvullend overgangsrecht te creëren voor de overgangsregeling van postcoderoosprojecten.
Nieuwe lid
Uit gesprekken met de sector was volgens de staatssecretaris namelijk naar voren gekomen dat het verhuizen of overlijden van leden ook de achterblijvende leden of de gehele coöperatie kan raken. ‘Dit houdt onder meer verband met de terugkoopverplichting die in de statuten is opgenomen. De prijs die de coöperatie op grond hiervan aan het vertrekkende lid moet betalen, zal naar verwachting hoger liggen dan de prijs die een nieuw lid hiervoor zal betalen. De waarde van de certificaten is voor nieuwe leden namelijk zeer beperkt omdat het nieuwe lid geen belastingvoordeel kan genieten. Ook kunnen financieringsconstructies ervoor zorgen dat in geval van vertrekkende leden de kosten van de financiering door minder leden moeten worden gedragen. Dit heeft een negatief gevolg voor het rendement van de achterblijvende leden. De sector geeft aan dat dit ook kan leiden tot faillissementen van de coöperaties.’
Energie Samen
Het onderzoek van Vijlbrief naar een aanpassing van de overgangsregeling was mede het gevolg van een stevige lobby van koepelorganisatie Energie Samen.
Het resultaat is dat wanneer een deelnemend lid van de energiecoöperatie wegvalt, die certificaten/aandelen in zonnepanelen in 2022 overgedragen mogen worden aan nieuwe leden, die lid zijn geworden na 1 april 2021. Ook wanneer de verhuizing of het overlijden in 2021 plaatsvond. Zo kunnen postcoderooscoöperaties bij vertrek van een lid blijven handelen zoals voor de afschaffing van de postcoderoosregeling gebruikelijk was.
De staatssecretaris heeft de overgangsregeling nu aangepast, vooruitlopend op de wijziging van artikel 59c in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm). In het Belastingplan 2022 wil hij dit artikel wijzigen zodat een definitieve oplossing ontstaat.
Budget subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking opDe postcoderoosregeling is per 1 april jongstleden vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Het budget voor de subsidieregeling SCE in de openstellingsperiode van dit kalenderjaar is 92 miljoen euro, maar is inmiddels volledig vergeven. Voor de jaren na 2021 volgt er jaarlijks een nieuwe openstellingsronde. De regeling staat open tot 1 april 2026. Budgetverdeling gaat op volgorde van binnenkomst. Als het budget op een bepaalde dag overtekend raakt, dan wordt er binnen die dag geloot. De loting bepaalt dan welke aanvragen voor subsidie in aanmerking komen. |
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.