logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
12 augustus 2021

Oproep Eigen Huis aan nieuw kabinet: behoud salderingsregeling voor zonnepanelen en stimuleer thuisbatterij

De Vereniging Eigen Huis roept de formateur en de politieke partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen op om de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen niet af te bouwen, maar te behouden.

Verduurzaming van woningen is volgens de vereniging van huiseigenaren een collectieve plicht om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Betaalbare energierekening
‘Draagvlak en gelijkblijvende woonlasten zijn essentieel voor een geslaagde energietransitie’, schrijft Eigen Huis in een brief aan de formateur en Tweede Kamer. ‘Verduurzamen van de woning moet worden gecombineerd met een betaalbare energierekening. Zeker ook voor kwetsbare groepen. De focus moet niet liggen op het afdwingen van verduurzamingsmaatregelen middels de energierekening, maar door het stimuleren van de afzonderlijke verduurzamingsstappen zodat de energierekening betaalbaar blijft.’

Daarom pleit Eigen Huis dat er meer focus moet komen op verduurzamen in kleine, logische en betaalbare stappen. De vereniging denkt daarbij aan het verder stimuleren van isoleren, zonnepanelen en de aanschaf van hybride warmtepompen als tussenoplossing.

Onvoldoende besef
De aanschaf van zonnepanelen is voor steeds meer huiseigenaren een logische stap in de verduurzaming van de woning en een manier om op een relatief laagdrempelige wijze een bijdrage te leveren aan het aandeel hernieuwbare energie dat in Nederland wordt opgewekt. De salderingsregeling voor zonnepanelen heeft enorm bijgedragen aan de groei van het aantal zonnepanelen, maar ook aan het draagvlak voor de energietransitie. Dit wordt volgens de vereniging nog vaak onvoldoende beseft.

Batterij stimuleren
De vereniging stelt dat de mogelijke afbouw van de salderingsregeling – het wetsvoorstel voor de afbouw moet nog altijd door de Tweede Kamer aangenomen worden – veel vragen oproept bij huiseigenaren.  ‘Aan de ene kant wil Nederland meer duurzame energie opwekken en worden er plannen gemaakt voor het plaatsen van windmolens en zonneparken op land’, schrijft de vereniging. ‘Ook wordt er zelfs gesproken over het op termijn verplichten van zonnepanelen op daken. Maar aan de andere kant wordt een goedwerkende regeling die bijdraagt aan meer zonnepanelen juist versoberd. Dit kan negatief gevolg hebben voor het draagvlak van de energietransitie. De vereniging zou graag zien dat de aanschaf van zonnepanelen juist wordt gestimuleerd, al dan niet in combinatie met het stimuleren van mogelijkheden tot energieopslag door bijvoorbeeld accu’s. Daarvoor kan een grootschalig, nationaal stimuleringsprogramma worden opgezet, met behoud van de salderingsregeling. Zo kunnen huiseigenaren op een laagdrempelige manier toch hun woning verduurzamen, blijft het draagvlak behouden en komen de klimaatdoelen een stuk(je) dichterbij.’

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

De afbouw van de salderingsregeling in het kort

De salderingsregeling blijft in haar huidige vorm gehandhaafd tot 1 januari 2023. Tot dat moment verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dan wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0 als het bijbehorende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Zonnepaneeleigenaren krijgen vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ van hun energieleverancier.

In oktober 2020 stuurde toenmalig minister Wiebes het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel stelt dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is. Doordat de Tweede Kamer het vlak voor de verkiezingen controversieel verklaarde, is het aan een nieuw kabinet om over het wetsvoorstel te beslissen.

Lees al het nieuws over de salderingsregeling hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten