logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
21 juli 2021

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen: ‘AMvB biedt harde garantie voor redelijke vergoeding opgewekte stroom’

Een Algemene Maatregel van Bestuur biedt bij afbouw van de salderingsregeling een harde garantie op een redelijke terugleververgoeding van minimaal 80 procent voor stroom die consumenten opwekken met zonnepanelen.

Dat schrijft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie in een brief aan de Tweede Kamer. Zij heeft na lange tijd een forse lijst met Kamervragen over de afbouw van de salderingsregeling beantwoord. Zij heeft dit nu gedaan, omdat zij stelt het belangrijk te vinden dat de antwoorden door de politieke partijen die deelnemen aan de formatie van een nieuw kabinet kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen.

Vanaf 2023
De salderingsregeling blijft in haar huidige vorm gehandhaafd tot 1 januari 2023. Zonnepaneeleigenaren krijgen vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ van hun energieleverancier.

Toenmalig minister Wiebes meldde vorig jaar maart deze minimumprijs voor stroom uit zonnepanelen wettelijk te willen vastleggen. Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius meldt nu dat de terugleververgoeding van 80 procent van het leveringstarief vastgelegd gaat worden in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Een AMvB is een besluit van de regering waarin regels uit een wet verder worden uitgewerkt. Bij een AMvB hoeven niet alle details precies in de wet zelf geregeld te worden. Voordeel van een AMvB is dat deze gemakkelijker – en dus sneller – kan worden gewijzigd dan een wet.

Redelijke vergoeding monitoren
De leden van de VVD hebben de staatssecretaris gevraagd of de redelijke vergoeding gemonitord wordt en of dit publiekelijk bekendgemaakt wordt om marktwerking te stimuleren. De vergoeding die de energieleverancier de afnemer betaalt voor de teruggeleverde stroom zal volgens de staatssecretaris net zoals nu inzichtelijk zijn in offertes en op vergelijkingssites.  ‘Daarom is het niet nodig om de hoogte van de redelijke vergoeding te monitoren en van overheidswege publiekelijk bekend te maken. De redelijke vergoeding wordt niet betaald door de netbeheerder, maar door de energieleverancier. Naar mijn mening zorgt de voorgenomen minimumvergoeding van 80 procent van het leveringstarief voor een goede balans tussen marktwerking en de belangen van de energieleveranciers enerzijds en consumentenbescherming en de belangen van zonnepanelenbezitters anderzijds.’

Mogelijk hogere vergoeding
Voor kleinverbruikers die meer elektriciteit op het net invoeden dan zij afnemen, geldt op dit moment dat de leverancier op grond van artikel 31c, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998 verplicht is om deze kleinverbruiker daarvoor een redelijke vergoeding te betalen. Omdat dit niet in de wet is vastgelegd, hanteert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het beleid dat een redelijke vergoeding minimaal 70 procent van de APX-prijs van elektriciteit moet bedragen (red. de APX is een beurs waar energie verhandeld wordt).

De staatssecretaris stelt het overigens niet eens te zijn met de stelling van enkele Kamerleden dat het onaannemelijk is dat er in de toekomst sprake gaat zijn van een hogere vergoeding dan 80 procent. ‘In de huidige situatie zijn er meerdere energieleveranciers die een hogere vergoeding geven dan het door ACM opgelegde minimum van 70 procent van de APX-waarde. Zij doen dit om klanten met zonnepanelen aan te trekken. Dit is een voorbeeld waarbij marktwerking in het voordeel van de consument werkt.’

De afbouw van de salderingsregeling in het kort

De salderingsregeling blijft in haar huidige vorm gehandhaafd tot 1 januari 2023. Tot dat moment verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dan wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0 als het bijbehorende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Zonnepaneeleigenaren krijgen vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ van hun energieleverancier.

In oktober 2020 stuurde toenmalig minister Wiebes het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel stelt dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is. Doordat de Tweede Kamer het vlak voor de verkiezingen controversieel verklaarde, is het aan een nieuw kabinet om over het wetsvoorstel te beslissen.

Lees al het nieuws over de salderingsregeling hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten