Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Airbus Nederland levert Sparkwing zonnepanelen voor ruimtemissie maanlander XL-1
© Airbus

Airbus Nederland levert Sparkwing zonnepanelen voor ruimtemissie maanlander XL-1

Het Amerikaanse Masten Space Systems heeft voor de maanlander XL-1 zonnepanelen van ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland geselecteerd. De Sparkwing-zonnepanelen gaan in 2023 naar de maan.

Naar verwachting landt het Masten XL-1 ruimtevaartuig in dat jaar op de zuidpool van de maan, als onderdeel van NASA’s ‘Commercial Lunar Payload Services’-programma.

6 zonnepanelen
Airbus levert volgend jaar 6 zonnepanelen die tegen de zijden van de XL-1 worden gemonteerd. Deze voorzien het voertuig tijdens de vlucht naar de maan en gedurende de operaties op het oppervlak van de maan van de benodigde stroom.

De Sparkwing-zonnepanelen van Airbus Nederland zijn de eerste kant-en-klaar verkrijgbare panelen voor kleine satellieten ter wereld en werden eind mei onthuld. Dankzij de toepassing van 3D-modellen van de gestandaardiseerde Sparkwing-componenten was het mogelijk om vroeg in de ontwerpfase van de Masten Mission 1 de plaatsing van en aanpassingen aan de onderdelen mee te nemen. Dit leidde tot een specifiek ontwerp voor XL-1: afgeleid van het standaard Sparkwing-productaanbod, maar met een grotere zonnepaneelomvang en uitsparingen aan beide lange zijden van de zonnepanelen om plaats te maken voor de landingspoten van het ruimtevoertuig.

320 zonnecellen
Elk zonnepaneel bevat 320 zonnecellen van het type 3G30 van Azur Space die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden in de ruimte. Voortbouwend op ruim 50 jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van zonnepanelen, hanteert Airbus voor de Sparkwing-zonnepanelen een zogeheten ‘mix and match’-aanpak die standaardcomponenten en specifieke aanpassingen combineert.

Het XL-1 ruimtevaartuig zal voor Masten Mission 1 op de zuidpool van de maan wetenschappelijke instrumenten afleveren voor onderzoek naar de samenstelling van het maanoppervlak, het detecteren van vluchtige stoffen zoals water, methaan en koolstofdioxide en het evalueren van de straling ter voorbereiding op menselijke missies.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Commercieel administratief medewerker(st)er

Fulltime (40 uur) - 6662 NG
Zonmaat zoekt:

Junior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!