logo
wvhj2023
© Brabant
© Brabant
13 juli 2021

Brabant heeft weer een nieuw bestuur: Enexis helpen met vol stroomnet

De provincie Brabant heeft weer een nieuw bestuur. Dat bestaat naast uit VVDA, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. De partijen willen netbeheerder Enexis gaan helpen met het oplossen van problemen op het stroomnet.

Het voorgaande bestuur trad pas vorig jaar mei aan – en zette onder meer in op onderzoek naar kernenergie en thorium – maar viel na een jaar uiteen nadat VVD en CDA hun samenwerking met Forum voor Democratie opzegden.

GroenLinks
In de afgelopen periode is er gewerkt aan een nieuw bestuur dat tot de provinciale verkiezingen in het voorjaar van 2023 aan hoopt te blijven.

Onder de titel ‘Samen bouwen aan de kwaliteit van Brabant’ hebben VVD en CDA nu een alliantie gesloten met D66, GroenLinks en PvdA. Omdat onder de meeste politieke partijen draagvlak is voor een groot deel van het provinciale beleid, is enkel een addendum op het huidige bestuursakkoord geschreven.

Energietransitie
In het addendum op ‘Bestuursakkoord 2020-2023’ hebben de partijen aanvullende afspraken gemaakt over: Natuur, Landbouw en Water; Energietransitie; Vrije tijd, Cultuur, Sport en Erfgoed; en Brede welvaart.

Om deze afspraken te realiseren, is 30 miljoen euro toegewezen aan specifieke beleidsterreinen voor de rest van deze bestuursperiode. De coalitie reserveert daarnaast 26 miljoen euro voor nog nader uit te werken voorstellen voor lopend beleid waarover Provinciale Staten besluiten bij de begroting 2022.

Stroomnet
Een van de uitdagingen in de energie waar het provinciebestuur actief mee aan de slag wil, is het Brabantse stroomnet waarvan Enexis recentelijk meldde dat het nagenoeg vol is.

‘De capaciteitstekorten van het energienet is een complex dossier met consequenties voor alle portefeuilles’, stelt het nieuwe provinciebestuur. ‘Brabant pakt een verbindende en regisserende rol in het oplossen van deze randvoorwaardelijke problematiek, door samen met gemeenten en regio’s keuzes te maken op vraagstukken in bovenlokale ruimtelijke ordening. Ook starten wij een lobby richting het Rijk voor het verankeren van deze provinciale regierol in de Energiewet.’

Leningen zonnepanelen
Verder wil het nieuwe provinciebestuur investeren in projecten voor onder andere het opwekken van duurzame energie, om aanvullend maatschappelijk rendement te behalen. ‘Specifiek zoeken we daarbij naar participaties in projecten die tevens opbrengsten hebben voor de omgeving (door bijvoorbeeld opbrengst te delen met de omgeving en te investeren in maatregelen voor landschappelijke inpassing in de omgeving), en naar mogelijkheden rondom leningen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en woningisolatie.’

Kernenergie
Een van de belangrijke koerswijzigingen heeft betrekking op kernenergie waar geen actief onderzoek meer naar zal plaatsvinden. ‘Kernenergie is een vraag voor de toekomst, en een discussie die in eerste instantie op landelijk niveau wordt gevoerd’, aldus het addendum. ‘Voor de periode tot 2030 speelt kernenergie in de energiemix van Brabant geen rol. In hoeverre dat voor de periode daarna mogelijk en wenselijk is, is afhankelijk van landelijke discussies en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Brabant blijft bij deze discussie betrokken vanuit onze innovatieagenda.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten