logo
wvhj2023
© HVC
© HVC
22 juni 2021

Energiecoöperatie Dordrecht neemt 11.500 zonnepanelen van Zonnepark Amstelwijck in gebruik

HVC heeft in Dordrecht de 11.500 zonnepanelen van Zonnepark Amstelwijck in gebruik genomen. Het zonnepark, gerealiseerd door Energiecoöperatie Dordrecht, wekt jaarlijks genoeg groene stroom op voor 1.500 huishoudens

Zonnepark Amstelwijck is een initiatief van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC. Dordtenaren profiteren mee van de opbrengsten van het zonnepark via obligaties met een rente van 4 procent. Dordtenaren kregen voorrang bij de verkoop van de obligaties die binnen 2 dagen allemaal waren verkocht.

Collectieve inkoop
Wethouder Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht en Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, openden het zonnepark. Van der Linden: ‘Dit tweede zonnepark in Dordrecht zorgt voor een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om in 2050 een energieneutrale stad te zijn. En de ECD heeft meer concrete plannen voor deze opgave. Ook op kleinere schaal. Ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van ECD. Zo verduurzamen zij hun eigen energieverbruik, maar dragen daarnaast bij aan een energieneutraal Dordrecht.’

Rijkswaterstaat, regio Drechtsteden, gemeente Dordrecht en gemeente Papendrecht legden al in 2017 hun gezamenlijke ambities voor de N3 vast die onder meer energieneutraal moet worden dankzij het zonnepark. De locatie van de zonneweide bevindt zich tussen de oostelijke afrit ’s-Gravendeel van de A16, de N3 en de spoorverbinding tussen Dordrecht en Breda.

4,6 megawattpiek
In de zomer van 2020 startte de aanleg van het zonnepark. Een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gaf vertraging, maar er werden geen explosieven gevonden. Het zonnepark kon begin dit jaar worden afgebouwd. De 11.500 zonnepanelen kennen gezamenlijk een vermogen van 4,6 megawattpiek. 

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de natuur. De sloten langs het zonnepark zijn verbreed en hebben een natuurvriendelijke oever. Het grasland tussen de zonnepanelen biedt leefruimte aan allerlei vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Bestaande bomen en struiken zijn het broedgebied voor verschillende soorten vogels en zijn daarom zoveel mogelijk behouden. Er is daarnaast rekening gehouden met de voormalige inrichting en gebruik van het terrein. 2 gebruikers van het terrein hebben een nieuwe plek gekregen op het zonnepark, waaronder een paardenhouder. De solitaire boom die midden op het zonnepark staat en typerend is voor de zeekleipolders van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden heeft een prominente plek op het zonnepark. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is rekening gehouden met zichtlijnen en de richting van vroegere ontginningen van het gebied. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten