logo
wvhj2023
foto: Azteq
foto: Azteq
28 mei 2019

Vlaanderen investeert in 3 projecten met zonnespiegels

Vlaanderen heeft besloten te investeren in 3 projecten met zonnespiegels. Minister van Energie Lydia Peeters meldt dat 3 van de 26 groenwarmteprojecten waarin zij investeert betrekking hebben op zonnewarmte.

De call groene warmte ging afgelopen januari open en heeft liefst 26 nieuwe projecten opgeleverd. Van de 28 projecten die zijn ingediend, zijn er 2 niet geselecteerd. Het gaat om 10 projecten rond warmtenetten en restwarmte, 5 projecten rond biomassacentrales, 2 projecten rond grotere warmtepompen, 2 projecten rond koudewarmteopslag, 3 boorgat-energieopslagprojecten, 1 project rond biomethaan en dus 3 projecten rond zonneparabolen (red. zonnespiegels). Zonneparabolen wekken warmte op door zonlicht te concentreren op een warmte-element dat vloeistof bevat. De temperatuur van die warmte ligt veel hoger dan bij een zonneboiler, waardoor ze kan worden ingezet voor industriële processen.

Zonneboilers
De derde call groene warmte van Vlaanderen bood naast subsidie voor biomassa vanaf 1 megawattth en diepe geothermie, ook nieuwe categorieën en technologieën zijn toegelaten. Het gaat dan over kleinere biomassacentrales vanaf 300 kilowatt, koude-warmteopslag,

Boorgat-energieopslag, zonneparabolen en grootschalige zonneboilers en warmtepompen vanaf 300 kilowatt. De call was ook toegankelijk voor projecten rond de injectie van biomethaan, zogenoemde benutting van restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming en –koeling.

Ook wordt de steun voor het eerst berekend volgens de CO2-besparing in combinatie met kostenefficiëntie. Projecten waarbij die balans het meest voordelig uitkomt, maakten ook het meeste kans op ondersteuning. Deze nieuwe methode blijkt succesvol. Terwijl er bij de vorige calls in 2017 12 subsidieaanvragen waren en in 2018 13 subsidieaanvragen, kwamen er nu 28 aanvragen binnen. 26 hiervan komen dus in aanmerking voor subsidie.

12,3 miljoen euro
Samen hebben de gehonoreerde groenewarmteprojecten een productie van ongeveer 84 gigawattuur per jaar; waarvan 12 gigawattuur voor de benutting van restwarmte. De Vlaamse overheid keert in totaal 12,3 miljoen euro subsidie uit.

Peeters: ‘Het succes van deze oproep bewijst dat warmte zijn weg vindt tussen de hernieuwbare-energiebronnen. Groenewarmteprojecten dragen in grote mate bij tot het halen van onze hernieuwbare-energiedoelstellingen. Door de vermeden CO2-uitstoot zijn ze ook zeer goed voor het klimaat.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten