logo
wvhj2023
© Energielandgoed Wells Meer
© Energielandgoed Wells Meer
7 juni 2021

Ontwikkelfase grootste zonnepark van Nederland gestart: oprichting BV en aanvraag subsidie op komst

De gemeente Bergen meldt dat voor het grootste zonnepark van Nederland de ontwikkelfase is aangebroken. Nog dit jaar wordt een bv opgericht en SDE++-subsidie aangevraagd waarna de bouw in 2022 moet starten.

Tijdens de ontwerpfase werd enkele maanden geleden duidelijk dat de kosten voor Energielandgoed Wells Meer – dat onder meer het grootste zonnepark van Nederland zal herbergen – fors lager uitvallen. De totale investering bedraagt geen 200 maar slechts 170 miljoen euro.

Fase 4
Met het verlenen van de watervergunning en omgevingsvergunningen voor de zonnevelden en de windturbines is de ontwikkelfase inmiddels afgerond en kan er gestart worden met fase 4: de ontwikkelfase. Het bestemmingsplan en de vergunningen zijn overigens nog niet onherroepelijk. Dit is pas het geval na definitieve uitspraken van de Raad van State in het geval van ingediende beroepen.

Als onderdeel van fase 4 staan dit jaar onder meer de investering van de regiogemeenten, de oprichting van de bv, de voorbereidingen voor de netaansluiting en marktconsultatie, de aanvraag van de resterende vergunningen voor het zonnepark en innovatieboulevard, de windmeetcampagne en de aanvraag van de SDE++-subsidie op de planning. De bv wordt bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het werven van eigen en vreemd vermogen, de subsidieaanvraag en de uiteindelijke ontwikkeling en beheer van het Energielandgoed. De activiteiten die plaatsvinden in de verschillende sporen van fase 4 moeten leiden tot de bouw van het Energielandgoed in fase 5: de bouwfase. De bouw van het Energielandgoed zal gefaseerd zijn, waarbij de start in 2022 plaatsvindt.

Investering regiogemeenten
Het energielandgoed – dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen in de Limburgse gemeente Bergen – wordt 444 hectare groot. Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur. 

De gemeenten Venray, Gennep en Mook en Middelaar hebben inmiddels hun interesse uitgesproken om mee te investeren in het Energielandgoed. Er is met de verschillende gemeenten een intentieovereenkomst opgesteld. Deze overeenkomst wordt naar verwachting in juni ondertekend. Men streeft ernaar dat 50 procent van het beoogde eigen vermogen gefinancierd wordt door gemeente Bergen en de 3 buurgemeenten. Hierdoor is de andere 50 procent beschikbaar voor de inwoners van gemeente Bergen. Zij kunnen mee investeren en hierdoor ook meeprofiteren van de winst uit het Energielandgoed. Eind dit jaar gaat men aan de slag met het uitwerken van de investeringsconstructie voor inwoners.

Netaansluiting
De gemeente Bergen werkt samen met gemeente Venray en netbeheerders TenneT en Enexis aan de aansluiting van het Energielandgoed op het elektriciteitsnetwerk. Dit jaar wordt het kabeltracé definitief bepaald voor de nieuw aan te leggen verbinding tussen Venray en Bergen. Dit betekent dat duidelijk wordt over welke percelen de ondergrondse netaansluiting van het hoofdstation in Venray naar het Energielandgoed precies gaat lopen. Daarnaast werken Enexis en TenneT momenteel de precieze planning uit voor de netaansluiting.

De gefaseerde realisatie van het Energielandgoed zal aansluiten op deze planning. Om de mogelijkheden in kaart te brengen om de beschikbare netaansluiting optimaal te gebruiken, wordt dit kwartaal een marktconsultatie uitgevoerd. In deze consultatie wordt marktpartijen gevraagd om oplossingen aan te dragen die bijdragen aan het zo snel mogelijk realiseren van de maximale capaciteit, zoals gebruik van energieopslag of alternatieve wijzen van gebruik van de opgewekte elektriciteit.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten