Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bergen zoekt samenwerking met buurgemeenten voor grootste zonnepark van Nederland
© Energielandgoed Wells Meer

Bergen zoekt samenwerking met buurgemeenten voor grootste zonnepark van Nederland

Bergen gaat bij de gemeenten Venray, Gennep en Mook en Middelaar de interesse peilen om mee te investeren in het Energielandgoed Wells Meer dat onder meer het grootste zonnepark van Nederland bevat.

In Bergen verrijst in de komende jaren het grootste zonnepark van Nederland. De Limburgse gemeente heeft inmiddels de wind volop in de zeilen bij de ontwikkeling van het Energielandgoed Wells Meer. Dit energielandgoed – dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen – wordt 444 hectare groot. Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur. ‘We willen dat er iets achterblijft wat optelt’, stelden projectmanager Arno Derks en bestuurlijk projectleider Ellen Arts van de gemeente Bergen afgelopen maart tegenover de redactie van Solar Magazine.

Regionale Energiestrategie
Bergen is tot nu toe de enige investerende partij in het Energielandgoed Wells Meer. Er is echter altijd voorzien dat op een gegeven moment partners toe zouden kunnen treden in het Energielandgoed. Het bestuurscollege van de gemeente heeft besloten dat nu het juiste moment is.

Het Energielandgoed Wells Meer draagt voor 20 procent bij aan de ambitie van Noord- en Midden-Limburg als het gaat om grootschalige duurzame-elektriciteitsopwekking in 2030; zoals vastgelegd in de concept Regionale Energiestrategie (RES).

207 miljoen euro
De totale investering voor het Energielandgoed wordt geschat op 207 miljoen. 15 procent van de investering, ongeveer 30 miljoen, wordt gedaan met eigen vermogen. De gemeenteraad heeft tot nu toe 3 miljoen beschikbaar gesteld voor planontwikkeling en wil inwoners, in de volgende fase, de kans geven om gezamenlijk tot 15 miljoen euro te investeren. Op deze manier profiteren inwoners ook van de opbrengsten van het Energielandgoed. Zo wordt Energielandgoed Wells Meer ‘echt van en voor Bergen’.

Voor de gemeenten Venray, Gennep en Mook en Middelaar is er ruimte om gezamenlijk tot 10 miljoen euro te investeren. Deze gemeenten zijn nu gevraagd om hun interesse hiervoor te uiten. Indien deze gemeenten gezamenlijk geen 10 miljoen inbrengen, kunnen andere regiogemeenten in de RES-regio Noord- en Midden Limburg mee-investeren op basis van vrije inschrijving. De investering van eigen vermogen vindt plaats in de nog op te richten ontwikkel-bv van het Energielandgoed.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zon & Zo Duurzame Oplossingen zoekt:

Ervaren installatieteam Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Alblasserdam, 2952CA
Solnet Group zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Amsterdam, 2023 ST, Mr. Treublaan 7
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!