Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Waardevermeerderingsregeling Groningen: 40 miljoen euro extra voor zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen
© Dragan Drobac | Dreamstime.com

Waardevermeerderingsregeling Groningen: 40 miljoen euro extra voor zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen

De subsidiepot van de Waardevermeerderingsregeling Groningen voor onder meer het plaatsen van zonnepanelen is bijna uitgeput en daarom wordt 40 miljoen euro extra budget vrijgemaakt door het kabinet.

Met de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld kunnen bewoners die een schadevergoeding hebben ontvangen van 1.000 euro of hoger een bijdrage aanvragen tot maximaal 4.000 euro voor het treffen van energieverduurzamingsmaatregelen. Dit geld kan onder meer benut worden voor de aanschaf van zonnepanelen en zonnecollectoren.

Onverwacht sterke groei
De regeling is vormgegeven als een subsidieregeling met een meerjarig budget van 89,1 miljoen euro. Van de huidige regeling hebben op dit moment circa 22.000 adressen gebruikgemaakt.

Het budget van 21 miljoen euro dat voor dit jaar gereserveerd stond, is naar verwachting in april opgegaan. Het kabinet haalt daarom het budget dat voor komend kalenderjaar staat gereserveerd – 14,2 miljoen euro – naar voren en voegt dat toe aan het budgetplafond van 2021. Daarnaast zal het kabinet de 2,5 miljoen euro niet-gebruikt budget uit 2020 doorschuiven naar 2021. ‘Naar huidige schatting, op basis van het onverwacht sterk gegroeide aantal aanvragen sinds 15 maart jongstleden, kan de regeling ongewijzigd voortgezet worden tot en met mei’, aldus minister Van ’t Wout.

Verlengen tot 1 oktober
Hoewel de schadeafhandeling de afgelopen periode is verbeterd, gaat het volgens de minister nog niet in alle gevallen goed genoeg. ‘Hoewel er redenen zijn om de Waardevermeerderingsregeling tegen het licht te houden, zijn er ook argumenten om de regeling te behouden. Omdat geen besluit nemen leidt tot het eindigen van de regeling en daarmee ook een concreet gevolg heeft, werd het kabinet met een dilemma geconfronteerd: de demissionaire status van het kabinet vraagt om terughoudendheid met nieuw beleid, maar in dit geval leidt dat tot een verandering waarvan het huidige kabinet vindt dat een nieuw kabinet daarover moet kunnen besluiten. Daarom heeft het kabinet besloten om, ondanks zijn demissionaire status, 40 miljoen euro vrij te maken om de regeling tot oktober ongewijzigd door te zetten.’

Het is volgens Van ’t Wout ongebruikelijk voor het kabinet om in zijn demissionaire staat een dergelijk besluit te nemen, maar de situatie in Groningen vraagt om voortvarend handelen. ‘Op deze manier kan een nieuw kabinet een besluit nemen over de lange termijn van de waardevermeerderingsregeling’, besluit Van ’t Wout.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Natuurlijk Energie Nederland B.V. zoekt:

Elektromonteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - 6051 DW
GPC Europe zoekt:

Calculator

Fulltime (40 uur) - Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!