Solar Magazine - 20 procent van installateurs zonnepanelen en warmtepompen ziet prijzen stijgen door tekort aan grondstoffen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
20 procent van installateurs zonnepanelen en warmtepompen ziet prijzen stijgen door tekort aan grondstoffen
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com

20 procent van installateurs zonnepanelen en warmtepompen ziet prijzen stijgen door tekort aan grondstoffen

1 of de 5 installateurs in Nederland ervaart dat de prijzen van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers stijgen door het aanhoudende wereldwijde tekort aan grondstoffen. Dat meldt Techniek Nederland.

Techniek Nederland adviseerde haar eerder deze maand al om zichzelf te beschermen tegen de stijgende prijzen van grondstoffen en installatiematerialen door hier expliciet aandacht aan te besteden in contracten met opdrachtgevers. Via de ‘Quick Scan Prijsstijgingen en leveringsproblemen’ heeft de installateurskoepel de actuele stand van zaken in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat maar 1 op de 3 ondernemers in de contracten heeft vastgelegd dat prijsstijgingen kunnen worden doorberekend.

Leveringsvertragingen
Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna alle installateurs en technisch dienstverleners kampen met prijsstijgingen van de materialen en producten waarmee ze moeten werken. Bovendien hebben de 400 ondervraagde ondernemers in de sector last van vertraagde leveringen.

Maar liefst 96 procent van de respondenten merkt dat installatiematerialen en producten duurder worden. Daarnaast heeft 86 procent van de ondervraagde installateurs te maken met leveringsvertragingen van meer dan 2 weken. 2 op de 3 ondernemers verwacht de komende maanden nog meer prijsstijgingen. Ook blijkt dat driekwart van de ondernemers verwacht dat de prijsstijgingen en leveringsproblemen consequenties hebben voor de winstgevendheid.

Winstgevendheid onder druk
De prijsstijgingen en haperende leveringen blijven voor de sector niet zonder gevolgen. Driekwart van de installateurs verwacht dat de ontwikkelingen een nadelig effect zullen hebben op de winstgevendheid. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Als we over een langere periode te maken krijgen met prijsstijgingen is dat natuurlijk slecht nieuws voor bedrijven. Zeker wanneer installateurs de prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen aan de klant.’

Alle soorten installatiematerialen
De prijsstijgingen doen zich voor bij alle soorten installatiematerialen en producten. Meer dan 60 procent van de respondenten noemt prijsverhogingen van basismaterialen zoals leidingen, bekabeling en schakelaars. Een derde van de ondervraagde installateurs meldt prijsverhogingen van sanitairproducten, cv-ketels en airco’s.

1 of de 5 ondervraagden heeft het dus over duurdere zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Techniek Nederland merkt daarbij op dat niet ieder installatiebedrijf met alle genoemde producten en materialen werken.

Leveringsproblemen aanzienlijk
Ook vertragingen komen voor bij uiteenlopende producten. Circa een derde van de respondenten constateert vertraagde leveringen van leidingen en bekabeling en 25 procent van de installateurs kampt met langere levertijden van sanitairproducten, cv-ketels, warmtepompen en airco’s. Ongeveer een vijfde van de installateurs heeft last van vertraging bij de levering van verlichting en armaturen. Ook hier geldt dat veel installatiebedrijven niet op ieder deelgebied actief zijn.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!