Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Techniek Nederland adviseert installateurs zichzelf te beschermen tegen stijgende prijzen grondstoffen
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Techniek Nederland adviseert installateurs zichzelf te beschermen tegen stijgende prijzen grondstoffen

Techniek Nederland adviseert haar leden om zichzelf te beschermen tegen de stijgende prijzen van grondstoffen en installatiematerialen door hier expliciet aandacht aan te besteden in contracten met opdrachtgevers.

Techniek Nederland stelt in toenemende mate signalen te ontvangen dat installatiematerialen duurder worden, maar ook complete producten in prijs stijgen. Daarnaast zijn er problemen met leveringen.

Tekort
De redactie van Solar Magazine meldde afgelopen week al dat de kosten voor het transport van een container met zonnepanelen uit het Chinese Shanghai naar de haven van Rotterdam nog nooit zo hoog waren als nu. De kosten bevinden zich op een absoluut recordniveau van 9.865 Amerikaanse dollar.

Fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en montagesystemen zetten bovendien alles op alles om grondstoffen veilig te stellen. Want of het nu staal, glas, chips, aluminium of silicium is, de zonne-energiesector komt het tekort. Bovendien stijgen van al deze grondstoffen de prijzen. En die problematiek speelt in de gehele bouw- en installatiesector. Leveringen van hout, isolatiematerialen en kunststoffen zijn namelijk ook vertraagd en de prijzen zijn het laatste kwartaal in rap tempo gestegen.

Schade beperkt houden
En die problematiek wordt logischerwijs ook door Techniek Nederland opgemerkt. Momenteel brengt de  installateurskoepel de actuele stand van zaken in kaart. Dat doet men via de ‘Quick Scan Prijsstijgingen en leveringsproblemen’. Zo moet duidelijk worden hoe de actuele situatie is en wat de verwachtingen van ondernemers in de branche zijn.

Techniek Nederland adviseert haar leden nu alvast dat het in ieder geval verstandig om hun opdrachtgevers schriftelijk op de hoogte te stellen wanneer er leveringsproblemen zijn met bepaalde grondstoffen. Zodra een installateur ziet dat de afgesproken opleverdata door overmacht mogelijk niet haalbaar zijn, moet hij direct de opdrachtgever verwittigen om de schade beperkt te houden.

Bepaling in contracten
In nieuwe contracten adviseert de koepelorganisatie bedrijven de volgende passage op te nemen: ‘Door overmacht kan het nodig zijn om deze aanbieding en de daarin afgesproken termijnen aan te passen. [naam bedrijf] is niet aansprakelijk voor het daardoor overschrijden van overeengekomen termijnen en opleverdata. Als overmacht wordt in ieder geval gezien het niet tijdig beschikbaar zijn van de benodigde grondstoffen. Opdrachtnemer zal u daar steeds zo tijdig mogelijk schriftelijk over informeren.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen (M/V) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!