Solar Magazine - Transport van container met zonnepanelen uit China naar Rotterdam was nog nooit zo duur
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport van container met zonnepanelen uit China naar Rotterdam was nog nooit zo duur
© Frans Blok | Dreamstime.com

Transport van container met zonnepanelen uit China naar Rotterdam was nog nooit zo duur

De kosten voor het transport van een container uit het Chinese Shanghai naar de haven van Rotterdam waren nog nooit zo hoog als nu. De kosten bevinden zich op een absoluut recordniveau van 9.865 Amerikaanse dollar.

Het maritieme marktonderzoeksbureau Drewry meldde afgelopen week al dat de prijzen wereldwijd op het hoogste niveau aller tijden stonden, maar specifiek voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam was dit toen nog niet het geval. Dat is nu echter wel zo.

World Container-index 
De World Container-index van Drewry is ook deze week weer verder gestegen. De index voor gecontaineriseerde zeevracht wordt door het maritieme marktonderzoeksbureau opgesteld op basis van een internationaal panel van marktdeelnemers.

De index laat zien dat de gemiddelde wereldwijde prijs voor het transport van een 40-voet-containers nu 6.135,44 Amerikaanse dollar bedraagt. Dat is 7 procent meer dan vorige week en 3.317 Amerikaanse dollar hoger dan het 5-jarige gemiddelde van 1.875 Amerikaanse dollar. Drewry verwacht dat de tarieven de komende periode hoog zullen blijven als gevolg van congestie in de havens en de geringe beschikbaarheid van containers.

Grens 10.000 dollar in zicht
De redactie van Solar Magazine meldde afgelopen januari al dat de kosten voor het vervoeren van een 40-voets-container van Shanghai naar Rotterdam in 1 jaar tijd met 282 procent waren gestegen. Door de sterke stijging van de containertarieven, onder meer veroorzaakt door een tekort aan containers, kondigden diverse fabrikanten van zonnepanelen daarbij aan dat de prijzen voor zonnepanelen in de Benelux zouden gaan stijgen.

Alleen sinds eind april zijn de kosten voor het transport van een container naar Rotterdam al met 30 procent gestegen. Daarmee is de magische grens van 10.000 Amerikaanse dollar in zicht. In de afgelopen week zijn de kosten voor het transport van een container uit Shanghai naar Rotterdam namelijk met 889 Amerikaanse dollar gestegen tot 9.865 Amerikaanse dollar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!