Solar Magazine - Zonne-energiesector komt alles tekort: van staal tot glas, chips, aluminium en silicium
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonne-energiesector komt alles tekort: van staal tot glas, chips, aluminium en silicium

Zonne-energiesector komt alles tekort: van staal tot glas, chips, aluminium en silicium

Of het nu staal, glas, chips, aluminium of silicium is, de zonne-energiesector komt het tekort. Fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en montagesystemen zetten alles op alles om grondstoffen veilig te stellen.

En dat is nodig ook, want de wereldwijde zonne-energiesector stevent af op een recordjaar met verkopen die kunnen oplopen tot 153,8 gigawattpiek. De zonne-energiesector gaat niet als enige gebukt onder het grondstoffentekort. Het treft ook de auto-industrie en bouwsector. Het wereldwijde grondstoffentekort wordt veroorzaakt doordat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd, met exploderende prijzen als gevolg.

Siliciumprijs gaat dalen
Een van de belangrijke grondstoffen voor zonnepanelen is polykristallijn silicium. Binnen 3 maanden steeg de spotprijs met bijna 50 procent; van 11 Amerikaanse dollar per kilogram begin januari tot ruim 16 Amerikaanse dollar eind maart. Doordat waferfabrikanten de prijsverhoging doorrekenen aan zonnecelfabrikanten komen die volgens marktonderzoeksbureau Bernreuter Research in de problemen. Zij verwachtten een stijgende vraag vanuit zonnepaneelfabrikanten, maar vanwege hoge prijzen bleef de vraag achter. Volgens marktonderzoeksbureau PV InfoLink zou de bezettingsgraad bij zonnepaneelfabrikanten zelfs gedaald zijn tot 60 procent. Hierdoor kennen zonnecelfabrikanten een enorme voorraad- en kostendruk. Bernreuter Research stelt dat het een kwestie van tijd is dat deze druk zich vertaalt in een afnemende vraag naar wafers en, op zijn beurt, naar polykristallijn silicium. Daarmee zou de prijsstijging van polykristallijn silicium volgens de marktanalisten spoedig tot een einde moeten komen, zolang de vraag naar zonnepanelen zwak blijft.

Glasprijzen koelen af
Chinese fabrikanten van zonnepanelen kampten eind 2020 met een extreem tekort aan glas door de opmars van grootformaat zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen en konden bij lange na niet aan de vraag voldoen. Met de wetenschap dat 2 Chinese fabrikanten – Xinyi Solar en Flat Glass Group – 50 procent van de wereldwijde glasmarkt voor zonnepanelen in handen hebben, zijn alle ogen op hen gericht. Xinyi Solar heeft aangekondigd zijn productiecapaciteit fors te gaan uitbreiden door de ingebruikname van 4 nieuwe productielijnen in Wuhu en Zhangjiagang.

Ondertussen lijkt de markt af te koelen en worden de eerste prijsdalingen zichtbaar. Zo is de prijs van 3,4 millimeter dik zonnepaneelglas in maart met 25 procent gedaald, als gevolg van de dalende vraag vanuit zonnepaneelfabrikanten. Met het online komen van nieuwe productiecapaciteit verwachten marktanalisten dat er eind 2021 genoeg capaciteit is om jaarlijks glas voor 300 gigawattpiek aan zonnepanelen te produceren.

Lees hier het volledige artikel ‘Zonne-energiesector komt alles tekort: van staal tot glas, chips, aluminium en silicium’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!