En dat is nodig ook, want de wereldwijde zonne-energiesector stevent af op een recordjaar met verkopen die kunnen oplopen tot 153,8 gigawattpiek. De zonne-energiesector gaat niet als enige gebukt onder het grondstoffentekort. Het treft ook de auto-industrie en bouwsector. Het wereldwijde grondstoffentekort wordt veroorzaakt doordat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd, met exploderende prijzen als gevolg.
Siliciumprijs gaat dalen
Een van de belangrijke grondstoffen voor zonnepanelen is polykristallijn silicium. Binnen 3 maanden steeg de spotprijs met bijna 50 procent; van 11 Amerikaanse dollar per kilogram begin januari tot ruim 16 Amerikaanse dollar eind maart. Doordat waferfabrikanten de prijsverhoging doorrekenen aan zonnecelfabrikanten komen die volgens marktonderzoeksbureau Bernreuter Research in de problemen. Zij verwachtten een stijgende vraag vanuit zonnepaneelfabrikanten, maar vanwege hoge prijzen bleef de vraag achter. Volgens marktonderzoeksbureau PV InfoLink zou de bezettingsgraad bij zonnepaneelfabrikanten zelfs gedaald zijn tot 60 procent. Hierdoor kennen zonnecelfabrikanten een enorme voorraad- en kostendruk. Bernreuter Research stelt dat het een kwestie van tijd is dat deze druk zich vertaalt in een afnemende vraag naar wafers en, op zijn beurt, naar polykristallijn silicium. Daarmee zou de prijsstijging van polykristallijn silicium volgens de marktanalisten spoedig tot een einde moeten komen, zolang de vraag naar zonnepanelen zwak blijft.
Glasprijzen koelen af
Chinese fabrikanten van zonnepanelen kampten eind 2020 met een extreem tekort aan glas door de opmars van grootformaat zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen en konden bij lange na niet aan de vraag voldoen. Met de wetenschap dat 2 Chinese fabrikanten – Xinyi Solar en Flat Glass Group – 50 procent van de wereldwijde glasmarkt voor zonnepanelen in handen hebben, zijn alle ogen op hen gericht. Xinyi Solar heeft aangekondigd zijn productiecapaciteit fors te gaan uitbreiden door de ingebruikname van 4 nieuwe productielijnen in Wuhu en Zhangjiagang.
Ondertussen lijkt de markt af te koelen en worden de eerste prijsdalingen zichtbaar. Zo is de prijs van 3,4 millimeter dik zonnepaneelglas in maart met 25 procent gedaald, als gevolg van de dalende vraag vanuit zonnepaneelfabrikanten. Met het online komen van nieuwe productiecapaciteit verwachten marktanalisten dat er eind 2021 genoeg capaciteit is om jaarlijks glas voor 300 gigawattpiek aan zonnepanelen te produceren.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.