Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldkampioenschap afgelast, Solar Team Twente gaat naar race met zonneauto’s in Sahara
© Solar Team Twente

Wereldkampioenschap afgelast, Solar Team Twente gaat naar race met zonneauto’s in Sahara

Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap met zonneauto’s in Australië: de Morocco Solar Challenge van ruim 2.500 kilometer dwars door de Sahara.

De 16e editie van de Bridgestone World Solar Challenge – het wereldkampioenschap voor zonneauto’s – stond gepland van 22 tot en met 30 oktober 2021, maar is afgelast vanwege de coronapandemie. De volgende editie vindt nu plaats in oktober 2023.

Nieuwe uitdagingen
In de Morocco Solar Challenge neemt het Twentse studententeam het dit najaar daarom op tegen andere mondiale topteams. Deze rallyrace van ruim 2.500 kilometer dwars door de Sahara is een alternatief voor de race door de Australische outback, maar brengt volgens het team ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee.

‘Dat er een streep ging door "Australië" was een enorme klap voor het team,’ vertelt teamleider Colin van Laar. ‘Het doel waar we al een jaar naartoe werkten, leek weg te vallen. Daar waren we echt even kapot van. Tegelijkertijd was het tekenend voor dit team dat we de knop snel probeerden om te zetten. We zijn hard op zoek gegaan naar een alternatief en zijn niet gestopt met de productie van een zonneauto van wereldklasse. Daarmee liggen we goed op schema.’

5 etappes
De Morocco Solar Challenge wordt een rally van 5 etappes. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de race in Australië.

In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko leggen alle teams dus dagelijks een etappe af van A naar B. Het concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Het deelnemersveld is nog niet volledig bekend, maar zeker is dat een groot aantal topteams aan de start verschijnt. De kans is groot dat andere Nederlandse topteams ook meedoen.

iLumen European Solar Challenge
Naast de Morocco Solar Challenge gaat Solar Team Twente ook weer naar de iLumen European Solar Challenge die in september plaatsvindt. Deze tweejaarlijkse 24-uurs race op Circuit Zolder in België vond ook plaats in 2020, maar de organisatie besloot om dit jaar een extra editie te organiseren.

De komende maanden gaan de studenten hard werken aan hun nieuwe zonneauto en bereiden ze zich voor op de races in Marokko en België. Hoewel de races nog steeds afhankelijk zijn van de coronamaatregelen en het reisadvies tegen die tijd, heeft het studententeam er vertrouwen in dat de races een succes zullen worden.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Geldrop, Spaarpot 20 5667 KX
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!