logo
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
9 november 2020

1,5 miljard euro voor Groningen: woningeigenaren krijgen geld voor verduurzaming

Het kabinet maakt als onderdeel van de versterkingsoperatie 1,5 miljard euro vrij voor het aardbevingsgebied in Groningen. Inwoners kunnen onder meer hun woning verduurzamen met zonnepanelen en zonnecollectoren.

Het kabinet en de regio Groningen hebben overeenstemming bereikt over een pakket aanvullende maatregelen voor de versterking van woningen in het aardbevingsgebied en voor genoegdoening. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,5 miljard euro voor compensatie en een algemene subsidie voor woningverbetering.

Gaskraan dicht
Huiseigenaren konden tot op heden al een aanvraag indienen voor de Waardevermeerderingsregeling (WVM). Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de regeling voor de Nationaal Coördinator Groningen uit. Daarmee kunnen ze per adres maximaal 4.000 euro ontvangen voor onder meer zonnepanelen en zonnecollectoren. Het bedrag dat beschikbaar is voor verduurzaming wordt fors verhoogd.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over het nieuwe pakket van 1,5 miljard euro: ‘De gaskraan gaat dicht, waardoor de situatie in Groningen veiliger wordt. Maar daarmee zijn we er niet en versterking is nog steeds nodig, ook al is dit voor fors minder huizen. Sommige Groningers wachten al lang op uitsluitsel. Met dit pakket komen we hen tegemoet, geven we ze echte keuzes en de mogelijkheid om hun huis duurzamer te maken. Tegelijkertijd investeren we in de toekomst van het gebied.’

Verduurzamen woning
Het bedrag van 1,5 miljard euro wordt onder de volgende groepen verdeeld:

  1. Wel een advies, uitvoering nog niet begonnen: huiseigenaren die al een versterkingsadvies hebben, kunnen ervoor kiezen om de uitvoering gewoon door te laten gaan. Dan krijgen ze een vergoeding van 7.000 euro voor verduurzaming. Een keuze voor beoordeling volgens de nieuwste inzichten is ook mogelijk. Ze komen dan in aanmerking voor een vergoeding van 30.000 euro, waarvan 17.000 euro is bedoeld voor het verbeteren en verduurzamen van de woning.
  2. Nog geen advies over versterking: veel mensen wachten nog op een inspectie of versterkingsadvies. Die woningen worden beoordeeld volgens de nieuwste veiligheidsinzichten en zo nodig ook versterkt volgens die inzichten. Deze huiseigenaren komen daarbovenop in aanmerking voor een vergoeding van 17.000 euro voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Hiervoor is 170 miljoen euro beschikbaar.
  3. Maatwerk en moeilijk uitlegbare verschillen: voor een aantal adressen geldt dat er verschillen zijn waarop huizen zijn behandeld, vergeleken met dat van buren of anderen in straat, wijk of dorp. Verschillen die moeilijk uit te leggen zijn en voor sociale ontwrichting kunnen zorgen. Gemeenten in het aardbevingsgebied hebben daarom woningen voorgedragen voor maatwerk of een groepsgewijze aanpak; oftewel ‘clustering’.
  4. Geen onderdeel versterking, wel wonend in bevingsgebied: voor mensen die wel in het gebied wonen, maar waarvan de woning niet opgenomen is in de versterkingsopgave, komt een regeling waarmee ook zij hun woning kunnen verbeteren. Hiervoor is 300 miljoen euro beschikbaar. Deze regeling  wordt de komende maanden verder uitgewerkt. De subsidie bedraagt 10.000 euro per particuliere huiseigenaar voor het verbeteren en verduurzamen van de woning.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten