Solar Magazine - 8 bedrijven sluiten datatoegangscontract met Fluvius voor energiediensten op maat
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
8 bedrijven sluiten datatoegangscontract met Fluvius voor energiediensten op maat
© Fluvius

8 bedrijven sluiten datatoegangscontract met Fluvius voor energiediensten op maat

Energiebedrijven Engie en Luminus, GPC Europe, energieanalysebedrijf EnergieID, zonnepaneelspecialist iLumen, energieadviesdienst June Energy, energieadviseur Zero Emission Solutions en energieplatform Yuso.

Het zijn de namen van de 8 bedrijven die een datatoegangscontract hebben gesloten met de Vlaamse netbeheerder Fluvius.

Expliciete goedkeuring
Elke Vlaming met digitale meters kan hierdoor voortaan energieadvies op maat krijgen. Fluvius maakt dit mogelijk door voor specifieke bedrijven, na expliciete goedkeuring van de klant, de digitale verbruiksdata van klanten toegankelijk te maken.

Hiermee opent Fluvius de poort naar een nieuwe generatie off- en online-energiediensten op basis van zeer nauwkeurige verbruiksgegevens. Met deze data worden bedrijven immers energiedienstverleners: ze kunnen gepersonaliseerd energieadvies aanbieden, bijvoorbeeld over het meest voordelige energiecontract, de impact van een elektrisch voertuig op het stroomverbruik of de terugverdientijd van zonnepanelen en batterijen.

Ook voor installateurs
De 8 genoemde bedrijven sprongen al mee op de kar en werken een concreet online-dienstenaanbod uit met energieadvies op maat. Zo geeft June Energy Vlaamse eigenaren zonnepanelen met een dongle inzicht in hun verbruik en productie en heeft GPC een slimme sturing voor boilers en warmtepompen van zonnepaneeleigenaren. 

Ook installateurs, zoals elektriciens en verwarmingsinstallateurs, kunnen digitale verbruiksdata opvragen van hun klanten. Elk bedrijf met een datatoegangscontract vraagt de klant eerst rechtstreeks toestemming om zijn gegevens te mogen inkijken. Pas als dit in orde is, geeft Fluvius de data van de klant door aan het bedrijf.

Capaciteitstarief
Ook de komst van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit vanaf 2022 is daarbij belangrijk. Vanaf dan krijgen klanten een rekening op basis van het piekvermogen dat ze nodig hebben, en niet langer alleen op basis van kilowatturen. Energiediensten kunnen klanten helpen om daar meer  inzicht in te krijgen en hun energiekosten beter te beheren.

Energiedienstverleners kunnen de verbruiksgegevens op 2 verschillende manieren raadplegen: via een volledig geautomatiseerde datastroom of via het klantenportaal van Fluvius mijn.fluvius.be. In het eerste geval zet Fluvius een snelle en automatische communicatielijn op naar de energiedienstverlener. Zo kan de verbruiksinfo uit de digitale meters rechtstreeks doorstromen naar een app of een klantenportaal van het bedrijf in kwestie. In het tweede geval kan de energiedienstverlener via het Fluvius-portaal de individuele verbruiken raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld een installateur zijn die de verbruiksdata nodig heeft om een klant goed te adviseren bij het plaatsen van een nieuwe installatie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Storage

Fulltime (40 uur) - Noord-Holland
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!