logo
wvhj2023
© VREG
© VREG
18 augustus 2020

Vlaanderen krijgt definitief capaciteitstarief: veroorzakers stroompieken moeten meer betalen

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de nieuwe tariefmethodologie bekendgemaakt. Vanaf 2022 wordt een capaciteitstarief ingevoerd waardoor onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen.

De VREG hoopt zo gedrag te stimuleren dat pieken in het elektriciteitsverbruik voorkomt en daarmee ook extra investeringen in het elektriciteitsnet te kunnen vermijden. 

Zelfverbruik zonnestroom maximaliseren
In de ‘Tariefmethodologie 2021-2024’ is vastgelegd hoe netbeheerders vergoed worden voor hun diensten en aangezet worden tot een efficiënte bedrijfsvoering. Ze bevatten daarmee ook de regels en berekeningen die de netbeheerders moeten volgen om te komen tot de tarieven voor de elektriciteits- en aardgasdistributie.

Met het oog op de energietransitie worden de ‘netkosten’ (red. de kosten die effectief gerelateerd zijn aan het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten en het transport van elektriciteit) in Vlaanderen vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het daarmee interessant om zo veel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken.

Van aantal kilowattuur naar piekverbruik
Op dit moment worden de nettarieven bij gezinnen en kleine bedrijven nog volledig berekend op basis van het afgenomen aantal kilowattuur: hoe meer men verbruikt, hoe hoger de factuur voor het netgebruik. Vanaf 2022 zullen de ‘netkosten’ op de elektriciteitsfactuur van Vlamingen dan ook veranderen. Deze worden vanaf 2022 berekend op basis van het piekverbruik als maat voor de netcapaciteit die men gebruikt. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven – zoals de kosten voor openbaredienstverplichtingen, de toeslagen en de overige transmissiekosten – blijven berekend worden op basis van het afgenomen aantal kilowattuur.

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik maken de distributienettarieven volgens de VREG vandaag de dag ongeveer 45 procent uit van de totale elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op het laagspanningsnet is dat ongeveer 57 procent. De netkosten die vanaf 2022 voor gezinnen en kleine bedrijven grotendeels via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen voor een gemiddeld gezin ongeveer 21 procent van de huidige elektriciteitsfactuur; voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning is dat 28 procent. Voor een gemiddeld bedrijf aangesloten op middenspanning maken de distributienettarieven vandaag de dag ongeveer 35 procent uit van de totale elektriciteitsfactuur. De netkosten die op dit moment voor grote bedrijven al deels en vanaf 2022 volledig via een capaciteitstarief aangerekend worden, bedragen vandaag ongeveer 23 procent van de huidige elektriciteitsfactuur.

De VREG heeft onderstaande video gemaakt om de invoering van het capaciteitstarief te duiden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten