Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GPC lanceert slimme sturing van boilers en warmtepompen voor Vlaamse eigenaren zonnepanelen
© GPC Europe

GPC lanceert slimme sturing van boilers en warmtepompen voor Vlaamse eigenaren zonnepanelen

GPC Europe introduceert GPControl: een slimme sturing voor boilers en warmtepompen die Vlaamse eigenaren van zonnepanelen in staat stelt om zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken.

Eén ding is in de huidige Vlaamse zonne-energiemarkt volgens het bedrijf zeker: prosumenten moeten zoveel mogelijk van hun  eigen opbrengst verbruiken om zo min mogelijk naar het stroomnet te sturen, de injectieprijs ten opzichte van de elektriciteitsprijs ligt laag. Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. ​Daarmee wordt voor hen belangrijk om het zelfverbruik zoveel mogelijk te maximaliseren.

Beter rendement
Waar zonnepaneeleigenaren met een thuisbatterij hun zelfconsumptie volgens GPC Europe gemakkelijk tot 30 procent kunnen doen stijgen, kunnen slimme sturingssystemen dit nog verder verhogen.

Met het product wordt het zonnestroomoverschot traploos naar de boiler gestuurd. Op het moment dat de opgewekte zonne-energie hoger ligt dan het verbruik in huis, wordt de boiler opgestookt met exact de juiste hoeveelheid energie die men anders op het elektriciteitsnet zou laten gaan.

Laagspanningsbord
Bij het ontwikkelen van de GPControl hield GPC Europe naar eigen zeggen rekening met het installatiegemak van de installateur. De GPControl is eenvoudig aan te sluiten op de digitale meter via de P1-poort. De module past op DIN-rail en alles is gemakkelijk te bedraden. Er is geen montage van CT-klemmen in een laagspanningsbord nodig, noch instellingen op een smartphone.

De GPControl is ook onafhankelijk gemaakt van het merk van de zonnepaneelomvormer. De GPControl is compatibel met alle omvormers; van SMA tot SolarEdge en Enphase. Voor een gezin van 4 personen kan met de slimme sturing ongeveer 1.200 kilowattuur per jaar aan overtollige zonne-energie omgeleid worden naar de boiler.

Subsidie
De Vlaamse regering heeft reeds een eerste principiële goedkeuring gegeven voor een nieuwe subsidie om accumulatieverwarming, elektrische boilers en warmtepompen automatisch aan te sturen, als deze investering in 2021 of 2022 gebeurt. Het bedrag van de premie hiervoor bedraagt maximaal 50 procent van de factuur, met een maximum van 400 euro.

Het GPControl Slim Sturings Systeem kan met de bijkomende premie volgens GPC Europe de terugverdientijd reduceren van 10 naar 7 jaar. In geval van retrofit is de terugverdientijd van het systeem zelfs minder dan 4 jaar.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Papendrecht, 3356 LD, Ketelweg 63A
Savills zoekt:

Adviseur Duurzame Energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!