logo
wvhj2023
hero-image
22 februari 2021

TKI Urban Energy coördineert onderzoek naar brandveiligheid en verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken

Minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat heeft de TKI Urban Energy opdracht gegeven het onderzoek naar brandveiligheid en verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken te coördineren.

Onder de vlag van de Topsector Energie werkt TKI Urban Energy aan het vormen van kansrijke samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen. Met hulp van de TKI zijn de afgelopen jaren bijna 500 innovatieprojecten opgetuigd op het gebied van onder meer zonne-energie en duurzame warmte.

Brandtestprogramma
De TKI krijgt er met de coördinatie van het onderzoek een extra taak bij. Minister Van ’t Wout hierover: ‘De TKI  Urban Energy zal het onderzoek gaan coördineren naar de factoren die van invloed zijn op de brandveiligheid en de verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken. Als onderdeel van dit onderzoek zal onder andere een brandtestprogramma worden opgezet en uitgevoerd. De TKI voert dit onderzoek uit in nauwe samenwerking met TNO, het Instituut Fysieke Veiligheid en het RIVM. De eerste resultaten zullen naar verwachting rond de zomer beschikbaar zijn.’

Restanten branden
De inmiddels teruggetreden minister Wiebes informeerde de Tweede Kamer afgelopen oktober dat hij lopende en nieuwe onderzoeken naar branden met zonnepanelen op elkaar zou gaan laten aansluiten.

Eind september liet minister Wiebes naar aanleiding van Kamervragen van het CDA weten het RIVM onderzoek te gaan laten doen naar de mogelijke effecten van branden met zonnepanelen. Bij 2 branden in Noord-Holland en Flevoland kwamen afgelopen zomer namelijk restanten van zonnecellen in weilanden van agrariërs terecht wat leidde tot Kamervragen van het CDA.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten